Zo mooi: de kostuumafdeling van Disneys Aladdin

disney's aladdin

 

Hier was ik vroeger vást niet de enige in: ik droomde echt van alle Disney-outfits.

 

 

 

Tijdens mijn allereerste keer in Disneyland Parijs moest en zou ik dan ook allerlei jurken passen, die ik uiteraard niet kreeg van mijn ouders, want die pasten niet helemaal in het budget. Maar die meisjesdroom is dus altijd gebleven, want ik heb altijd een soort fascinatie gehouden voor de outfits van de Disneyprinsessen.

 

Dat zat dan ook in mijn top 3 van belangrijkste aspecten toen ik naar Disneys Aladdin ging: kunnen ze die prachtige outfit van Jasmine een beetje goed neerzetten? En bij een musical als Aladdin is het voorkomen van De Geest natuurlijk ook van groot belang, net als de transformatie van Aladdin naar prins Ali. Het moet toch echt die magie van Disney weten te brengen en het sprookjesachtige van het verhaal. Ho ho, vergeet ik bijna het allerbelangrijkste: de lamp.

 

Nou, ik kan je vertellen: ik heb mijn ogen uitgekeken. Ik wil nog steeds zó graag die blauwe look van Jasmine, maar daarnaast liep zij ook rond in de prachtigste jurken. Dat geldt ook voor Aladdin trouwens, die — alle credits voor de acteur ook — echt veranderde van Aladdin naar prins Ali. Ik kan me niet voorstellen hoeveel werk er in al die kostuums moet hebben gezeten… Het wemelde van de prachtige hoeden en tulbanden. De welbekende scène op de markt was echt een spektakel om naar te kijken.

 

In totaal zijn er meer dan 350 kostuums te zien in Aladdin: niet normaal toch? En allemaal even zo mooi met allerlei details. Zo hebben ze 1428 Swarovski-kristallen verwerkt in een enkel kostuum. Zó mooi. Swarovski-kristallen zijn sowieso veel gebruikt in al deze outfits: in totaal meer dan twee miljoen. Twee!

 

Er zit dus gigantisch veel werk in al die kostuums, daar moet je dan ook voorzichtig mee omgaan. Als je dat weet is het nog knapper dat het personage van Jafar een kledingwissel moet doen in twee seconden. Geen idéé hoe hij dat zo snel voor elkaar krijgt, echt bizar. Kledingwissels zijn de cast sowieso niet vreemd, aangezien elke danser elke voorstelling minimaal vier kostuums aan moet, wat ervoor zorgt dat Disneys Alladin meer dan 60 outfitwissels heeft die in een rap tempo plaats moeten vinden.

 

Waar ik dan weer níet op had gerekend bij Disneys Aladdin in het Circustheater van Scheveningen was het vliegend tapijt. Nou, dat mag ik beter schrijven als Vliegend Tapijt, want hoe ze dat hebben neergezet vond ik echt bewonderenswaardig: in de Disneyfilm is het natuurlijk echt een ‘typetje’, maar die prachtige scène in de musical deed daar zeker niet voor onder.

 

En dat allemaal terwijl de gehele cast acterend en zingend op het podium stond. Ik wil nog een keer; dit is bij uitstek mijn favoriete musical aller tijden geworden, en ik wil nog steeds Jasmine zijn.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer