De geschiedenis herhaalt zich, maar steeds net even anders

life after life bbc first

 

BBC First Finds heeft zichzelf weer eens overtroffen met Life After Life, want deze serie is een fantastisch historisch drama en spannende psychologische thriller in één.

 

 

 

Er is vast een periode in je leven die je liever opnieuw zou doen. Vanwege verkeerde keuzes of omstandigheden, domme pech of door toedoen van een ander. Hoe zou het zijn als je jouw eigen geschiedenis kan herschrijven, maar dan net even anders?

 

Dat is waar Life After Life over gaat. Een verhaal over uitdagingen die het leven voor je in petto kan hebben en over tweede kansen om het beter te doen. Deze buitengewoon mooie serie uit de BBC First Finds-reeks is een bewerking van de roman van Kate Atkinson, door de producers van onder andere Sherwood en Brooklyn prachtig in beeld gebracht. Het verhaal gaat over Ursula Todd, een meisje dat op een ijskoude winternacht in 1910 wordt geboren maar sterft voor ze nog maar een keer geademd heeft.

 

Dan gebeurt het ongelofelijke: diezelfde avond wordt ze herboren en vanaf dan leeft ze haar leven steeds weer opnieuw. Keer op keer sterft ze door een onfortuinlijke situatie om het in een volgend leven uiteindelijk anders of beter te doen. De beeldschone Thomasin McKenzie (JoJo Rabbit, Old, The Power of the Dog) speelt een zeer geloofwaardige Ursula die door het landschap van de geschiedenis navigeert en zo te maken krijgt met twee wereldoorlogen, de Spaanse Griep, de emancipatie van de vrouw en de liefde.

 

Ach, de liefde… Hoe mooi is het als je je hart aan de ware verliest of je verzekerd bent van onvoorwaardelijke liefde van je ouders, broers en zussen? Maar hoe pijnlijk kan een verkeerde keuze zijn wanneer het kwaad je relatie insluipt en je verstikt? Waardoor je jezelf volkomen verliest door wat die ander jou aandoet… Tot je opnieuw geboren wordt, de geschiedenis zich herhaalt maar je op een cruciaal moment in je leven toch een andere keuze maakt.

 

 

Net als andere historische drama’s van BBC First, zoals Howards End en The Miniaturist, klopt Life After Life ook weer als een bus. De kostuums, de inrichting van de huizen, tot in de kleinste details is er gelet op het tijdsbeeld waarin één van de vele levens van Ursula zich afspeelt. De serie is werkelijk een genot om naar te kijken en van begin tot eind vraag je je af welke wending het leven van Ursula nu weer gaat nemen.

 

Is het je niet gelukt om een plekje te bemachtigen bij de screener? Niet getreurd, want je krijgt via BBC First View exclusieve toegang tot de eerste Life After Life aflevering op 14 oktober (9 dagen voor de première op BBC First) door je aan te melden voor de BBC First-nieuwsbrief. Doe dat voor 13 oktober want het verwerken van je gegevens duurt namelijk ongeveer 24 uur.

 

Natuurlijk kan je Life After Life, de nieuwe serie uit de BBC First Finds-line up ook gewoon op de televisie bekijken! Vanaf zondag 23 oktober kan je deze elke week vinden om 21:00 uur op BBC First. Dé thuisbasis van bijzondere verhalen.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit