Life After Life – wat als je leven steeds een tweede kans krijgt?

life after life bbc first

 

Dat is de grote vraag waar Ursula in deze gloedjenieuwe en o zo bijzondere drama op BBC First Finds een antwoord op probeert te vinden.

 

 

 

Life After Life is een van de nieuwe premiumtitels uit de BBC First Finds-line up en ik beloof je dat je gaat genieten van dit fantastische verhaal. In deze unieke serie is de geboorte van de kleine Ursula Todd tijdens een sneeuwstorm in 1910 keer op keer het startpunt van een reis door het leven waarin ze door steeds andere omstandigheden sterft en weer herboren wordt. Ze kan daardoor talloze malen een andere, betere keuze maken waardoor haar leven steeds een nieuwe wending krijgt. 

 

Kate Atkinson schreef in 2013 de betoverende wereldwijde bestseller Life After Life die de basis is voor deze serie die je vanaf de allereerste scène niet meer loslaat. Het is een prachtige combinatie van een kostuumdrama en thriller ineen; een aaneenschakeling van gebeurtenissen bepaalt het leven en de dood van Ursula en dat maakt het zo verslavend spannend om naar te kijken. Je leert haar kennen als een klein en schuchter meisje dat aan het begin van de vorige eeuw opgroeit in de beschermde omgeving van het landhuis van haar ouders op het platteland. In verschillende levens ontwikkelt Ursula zich tot een vrouw van de wereld die tijdens haar verstikkende huwelijk snakt naar onafhankelijkheid en die later naar gerechtigheid zoekt als haar favoriete broer tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven komt. Het is niet alleen een indrukwekkende reis door het leven van Ursula maar ook door de geschiedenis, want ze krijgt te maken met grote veranderingen in de maatschappij, de Spaanse griep en een totaal nieuwe wereldorde. 

 

De bloedmooie Thomasin McKenzie (die je misschien wel kent uit JoJo Rabbit, Old of The Power of the Dog) speelt werkelijk een fantastische hoog-gevoelige volwassen Ursula. Haar traditionele moeder Sylvie (een rol van Sian Clifford uit Fleabag en His Dark Materials) begrijpt haar dochter niet zo goed en stuurt haar naar een psychiater in de hoop dat hij het meisje kan ‘genezen’ zodat ze een man kan vinden en een gezin kan stichten. Maar het leven van Ursula loopt door de keuzes die ze maakt helemaal anders.

 

Steeds opnieuw neemt het verhaal, dat door Lesley Manville verteld wordt (zij speelde Princess Margaret in The Crown en je herkent haar vast ook uit Sherwood en Ordinary Love), een onverwachte wending en wil je weten hoe het volgende leven van Ursula eruit zal zien. Dus ben je fan van een mooi kostuumdrama (zoals The Miniaturist of Howards End) met een vleugje psychologische thriller, dan is Life After Life de serie die je zeker niet wil missen in de BBC First Finds-line up, de thuisbasis van bijzondere verhalen. Vanaf zondag 23 oktober om 21.oo uur te zien op BBC First.

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit