Zo kruipen de acteurs uit de hitserie The Crown in de huid van de echte Britse royals

 

 

Van de stiff upperlip van The Queen tot de worstvingers van prins Charles.

 

 

 

 

Yessss, het een na laatste seizoen van The Crown staat op Netflix en boy, o boy, wat heb ik zin om te gaan kijken. De afgelopen maanden werd al bekend dat de dood van Diana en de nieuwe liefdes van William en Harry te zien zouden zijn en dat het verhaal stopt bij het overlijden van The Queen herself. En omdat dit allemaal nog niet zo lang geleden is, ligt het nog vers in mijn geheugen hoe de Britse royals er toen uitzagen. Des te moeilijker voor de acteurs om in de huid van de echte prinsen en prinsessen te kruipen om ze voor het publiek geloofwaardig te maken. Hoe doen ze dat toch? Zeker als je ook weet dat een paar leden van de koninklijke familie de serie ook volgen, zoals (inmiddels) koningin Camilla en prins Harry. 

 

Een echte royal praat nu eenmaal anders dan de groenteboer om de hoek en dat leren de acteurs van een heuse dialectcoach die precies weet waar ze de klemtoon leggen, hoe hoog hun stem is en of ze binnensmonds mompelen zoals Charles of juist duidelijk spreken zoals koningin Elizabeth deed. Een bewegingscoach houdt de maniertjes in de gaten, wat je het herkent als actrice Elizabeth Debicki, die de rol van Diana speelt, steeds haar hoofd een beetje schuin naar beneden houdt. Iets wat kenmerkend was voor de prinses.

 

 

Imelda Staunton, die nu de rol van Elizabeth speelt, vond dat lang niet altijd even makkelijk. Daarover zei ze eerder: ‘Ik had het gevoel dat iedereen haar hele leven op haar schouders zat en ik denk dat dat is wat mensen voelen als ze haar ontmoeten; dat je naar de geschiedenis kijkt. De monarch is iets, het koningschap is iets, en om net zo waardig te blijven als zij was, was een buitengewone prestatie. Het zorgde ervoor dat ik heel anders ging lopen, voelen, zitten. Oh, mijn God, dat was zo spannend.’

 

Dominic West ontdekte dat hij net als Charles vrij korte benen en een behoorlijk groot hoofd heeft. En hij loopt net zo gebogen. De acteur keek heel goed naar de lichaamstaal van Charles en zag dat de (toen nog) prins nogal vaak met zijn vingers friemelde, alsof hij zenuwachtig was. ‘Hij heeft grote worstvingers en hij is er altijd mee aan het spelen’, zegt Dominic die op het moment dat hij de kenmerkende gouden zegelring om zijn pink schoof, gewoon echt de prins ‘werd’. 

 

Overigens vond de echte Charles dat helemaal niet. ‘Ik ben lang niet in de buurt van hoe ze mij op Netflix portretteren’, zou de huidige koning eens tegen een Schotse politicus gezegd hebben. Ik ga het de komende dagen allemaal zien in de eerste vier afleveringen. En vanaf 14 december volgt de finale als die dag echt de aller- allerlaatste serie online komt.

 

 

Bron: Town & Country // Beeld credits: Tim Graham/Getty images/ Netflix

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit