Even het nieuws doornemen

 

Ik heb een heel bijzonder nieuwtje voor jullie, een echte scoop zoals dat in journalistieke kringen heet.

 

 

 

 

 

 

Ik kwam er namelijk deze week achter dat Dilan Yesilgöz van de VVD is! Echt waar, ik kon het eerst niet geloven, maar ik kreeg de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 22 november in de bus, en daar staat bovenaan bij de VVD: D. Yesilgöz.

 

Ik heb de afgelopen periode veel kranten gelezen en veel debatten bekeken (niet dat SBS-debat van gisteren, dat deed mij te veel denken aan een puberklas met een leraar die geen orde kan houden), en telkens was mevrouw Yesilgöz degene met de meeste kritiek op de kabinetten Rutte van de afgelopen 13 jaar.

 

Werkelijk niets deugde van zijn beleid volgens haar, alles moest anders, we moesten ‘nu maar eens vooruit kijken’, ‘Rutte is te lang premier gebleven’, de bestuurscultuur moet eindelijk ‘transparant’ worden, bestaanszekerheid werd ook voor haar een toverwoord. En al die spotjes met haar en een ‘gewone Nederlander’ die klaagt over wat hem of haar is aangedaan, waarop Dilan Yesilgöz zegt: ‘Ik sta aan jouw kant.’

 

Maar nu blijkt dat zij zelf intensief betrokken was bij alles wat er mis ging, en zelfs nog steeds in het demissionaire kabinet Rutte zit. Ze neemt dus niet alleen afstand van Rutte, maar ook van zichzelf.

 

Geldt dat niet voor alle drie de lijsttrekkers van de grootste partijen? Pieter Omtzigt was als Kamerlid van het CDA medeverantwoordelijk voor de eerste drie kabinetten Rutte, maar is wel degene die zich vastbeet in het toeslagenschandaal, veroorzaakt door diezelfde kabinetten.

 

Frans Timmermans was minister in Rutte-II, het kabinet van VVD en PvdA, waarin veel te hard bezuinigd werd, op vaak verkeerde terreinen, zodat nogal wat van die maatregelen later moesten worden teruggedraaid.

 

Het verschil is wel dat deze beide politici dat niet ontkennen, maar toegeven dat zij in het verleden fouten hebben gemaakt.

 

Ik heb nog een scoop: Timmermans wil niet met Yesilgöz, maar wel met Omtzigt, Yesilgöz wil zeker niet met Timmermans, eventueel wel met Omtzigt, en Omtzigt wil liever niet met Timmermans, en eventueel wel met Yesilgöz.

 

Maar na de verkiezingen zal blijken dat deze drie tot elkaar veroordeeld zijn, tenzij er op miraculeuze wijze een minderheidskabinet komt.

 

Kijk maar: VVD en NSC halen samen ongeveer 55 zetels. Willen zij over rechts gaan, dan zullen zij daar niet Wilders bij halen, blijft over BBB (8 zetels) en JA21 (1 zetel). CDA wil deze periode niet in het kabinet en heeft slechts 4 zetels, CU heeft al ‘nee’ gezegd. SGP, een partij zonder vrouwenrechten en voor de doodstraf, heeft maar 3 zetels. Je komt in de verste verte niet aan 76, de meerderheid.

 

En links? Als GroenLinks/PvdA de grootste wordt, komen zij met D66, Volt, SP, Partij voor de Dieren, CU, bij lange na niet aan een meerderheid.

 

Alleen als NSC zich bij al die linkse partijen aansluit komt een kabinet in zicht, maar dat is niet voor de hand liggend.

 

Kortom, de kans is het grootst dat de drie kemphanen (kempkippen bestaat niet, althans niet in de Dikke Van Dale) er met elkaar moeten zien uit te komen. Dat kan nog een lange formatie worden.

 

Ik hoop dat de lijsttrekkers zich zondag wel inhouden, dan is er namelijk een debat tijdens het Jeugdjournaal. 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.