6 vriendelijke tuintrucs tegen vervelende beestjes

 

Willemijn: De tuinen staan er weelderig bij in deze tijd van het jaar. Maar wat doe je tegen beestjes die je toch echt niet in je tuin wilt?

 

1. Zorg ervoor dat de planten je de tuin op de juiste plek, in de juiste grond en op de juiste manier bemest worden zoals bij die plant hoort. Het klinkt als een open deur, maar alleen dan blijft de plant sterk en groeit-ie goed. En is-ie minder vatbaar voor ongenode gasten.
Zie ook deze Plantengids-app.

 

2. Natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes tegen bladluis, zijn een goede manier om vervelende figuren kwijt te raken. Vogels, spinnen, egels, gaasvliegen, galmuggen, roofwantsen, sluipwespen en oorwormen wil je juist wel in je tuin. Door je tuin hierop in te richten, door middel van bloemenweides, kastjes, insectenhotels, houtstapels en andere beschutting kun je hen uitnodigen. Op deze website hebben ze hier al goed over nagedacht en bestel je met één druk op de knop van larven van een echt lieveheersbeestje, of een vogelhuisje.

 

3. Permacultuur is een moestuinfilosofie die erop is gebaseerd dat verschillende plantcombinaties in de moestuin elkaar versterken. Enerzijds door elkaars vijanden te verjagen, anderzijds door ze beter te laten groeien. In deze tabelzie je wie elkaars vrienden zijn en wie juist niet.

 

4. Door het strooien van obstakels rondom de plant kun je slakken het leven zuur maken. Strooi bijvoorbeeld eierschalen, scherp zand of schelpen, koffieprut, of sparrennaalden rondom de planten om ze bewegen moeilijk te maken. Of plaats een ring van koper rondom de nog jonge plant. Bij slakken is het sowieso slim om vroeg in het voorjaar de strijd aan te gaan!

 

5. Op het internet vind je diverse sites van bloggers en organisaties die precies weten welke huis tuin en keukenmiddeltjes helpen tegen welk ondier. Diana bijvoorbeeld, van mooiemoestuin.nl [ www.mooiemoestuin.nl] heeft een uitgebreide beschrijving van zelf te maken mengsels van planten. Zo kun je bijvoorbeeld thee of gier op de besmette planten spuiten of smeren. Een ander beproefd recept van haar: vermeng 1 liter lauw water met 2 eetlepels (zonnebloem)olie en 2 eetlepels zachte zeep (driehoek). Goed oplossen en afkoelen. Doe in een vernevelaar en spuit de planten hier goed mee in. Doe dat wel op een bewolkte dag, anders verbrandt het blad.

 

6. Wanneer bovenstaande trucs onvoldoende werken, kun je ook ecologische producten gebruiken zoals Escar-Go van Ecostyle tegen slakken. Of Pyrethrum, een aftreksel van een chrysant-achtige plant, tegen heel veel soorten tuin ongedierte. Met deze twee producten breng je mens en dier niet in gevaar.

 

 

Willemijn ter Hart-Koopal @ Flowerstories droomt van een ecologische boerderij op het platteland met een grote moes- en bloementuin. Ze blogt, is bloemenstylist en werkt voor verschillende tijdschriften, websites en evenementen. 

Portret: Marloes Bosch

witte-balk-met-bol-willemijn