Zo kom je sneller van je koortslip af

 

Je voelt ‘m vaak al een paar dagen aankomen en dan is het al te laat. Een koortslip komt altijd ongelegen maar zo kom je er weer vanaf.

 

Het jeukt, het doet pijn en je wil ‘m het liefst voor de buitenwereld verbergen. Een koortslip is een vervelende kwaal die veroorzaakt wordt door het herpes simplexvirus. Zeventig procent van de Nederlandse bevolking is drager van dit virus, maar gelukkig krijgt niet iedereen er last van. Voorkomen is beter dan genezen dus leen niet je lipgloss uit en drink niet zomaar uit het glas van een ander. Want een koortslip is razend besmettelijk en als je er eenmaal eentje hebt gehad, krijg je er helaas vaker mee te maken.

 

Een koortslip is vaak een teken dat je weerstand wat minder is, door menstruatie, koorts of stress bijvoorbeeld. Ook te veel zonlicht kan een trigger zijn. Let dus goed voor jezelf: eet gezond en ga op tijd naar bed.

 

Zorg dat je de blaasjes op je lippen zo min mogelijk aanraakt want het vocht dat in de blaasjes zit is erg besmettelijk. Wacht tot de blaasjes zijn opgedroogd en er een korstje op zit – dat werkt als een natuurlijke pleister, dus krab dat er niet van af. Ga vooral niet je best doen om je koortslip met make-up te verbergen, dan duurt het alleen maar langer voor het genezen is.

 

Het werkt niet bij iedereen, maar een antivirale crème van de drogist kan het proces van genezing een beetje versnellen. Zodra je voelt dat je een koortslip krijgt ga je smeren, in de hoop dat de uitbraak een beetje meevalt. Zinkzalf laat de blaasjes sneller indrogen, waardoor er sneller een korstje op je lip zit. En als je het geduld ervoor hebt kun je ook een hydrocolloïdpleistertje op het zweertje plakken. Dat zorgt ervoor dat je de lipblaasjes afdekt waardoor de kans op verdere infectie vermindert.

 

Helaas, de huismiddeltjes van je grootmoeder helpen niet echt, maar je kunt natuurlijk altijd proberen om er verse knoflook, tandpasta of desinfecterende handgel op te smeren. Baat het niet dan schaadt het ook niet. Het is een kwestie van geduld, want na een paar dagen gaat het echt weer beter met je lip en naarmate je ouder wordt zul je merken dat je er minder last van hebt.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit