Zo ga je om met irritatie
 

Drie stappen waar je ons dankbaar voor zult zijn.

 

 

De vriendin die er altijd maar vanuit gaat dat elk logeerpartijtje wel bij jou plaats kan vinden of dat stel dat het doodnormaal vindt (in jouw beleving) dat jullie altijd het bonnetje van het etentje pakken (want jullie verdienen nou eenmaal meer), meestal kun je het hebben en soms schiet het even verkeerd. Omgaan met irritatie in drie behapbare stapjes.

 

1.  Haal de emotie eraf

Daar wordt het sowieso niet beter van. Puf het weg, ga even wandelen, bel desnoods iemand die er niets me te maken heeft tegen wie je even stoom kan afblazen en ga dan verder naar punt twee.

 

2.  Bereid het voor

Zo. Ben je het ergste kwijt? Nog niet. Bel dan nog even iemand. Dan kunnen we verder. Verplaats je even in de ander. We hebben hier namelijk met vrinden te maken dus die bedoelen het in de meeste gevallen niet zo kwaad met je. Heb jij misschien ooit gezegd dat je het fijn vindt dat loggerpartijtjes bij jou thuis plaats vinden? Misschien omdat je dochter eigenlijk heimwee heeft en dat de ander dat nu een beetje zo is blijven invullen? En hebben jullie wel echt de laatste paar keer betaald? Waren jullie in de tussentijd niet ook bij hen geweest? Of misschien zijn ze het vergeten of hebben jullie echt gezegd dat jullie het fijn vinden om te betalen. Afijn, verplaats je in de ander. Dan pas kom je tot een oplossing.

 

3.  Bel!

Of nog beter; zeg het face to face. En misschien wel meteen vandaag nog. Anders schuif je het weer onder het tapijt en ben je geneigd om het maar te laten, want dat is makkelijker. Maar echt; confronteren kun je leren. En belangst is na het lezen van dit stuk ook geen excuus. 

 

Zeg dat het waarschijnlijk niet zo bedoeld is, maar dat iets op een bepaalde manie rop je overkwam en je het wil delen zodat de ander daar iets mee kan doen. That’s. It. En waarschijnlijk verduidelijkt de ander vervolgens zijn handelswijze, begrijpen jullie elkaar en wordt er (mits we in het tijdperk post covidium zijn beland en je de als-ik-uit-quarantaine-kom-checklist doet)  geknuffeld.

 

Op de vriendschap!

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach