Wanneer een dierbare de diagnose dementie krijgt, kan dat je wereld op zijn kop zetten. Er verandert veel, en het is niet altijd eenvoudig om met deze nieuwe situatie om te gaan. Het is begrijpelijk als je je overweldigd, verdrietig of machteloos voelt. Om zowel voor jou als je naaste de veranderingen zo soepel mogelijk te laten verlopen, geven we in dit artikel een aantal handige tips.
Tip 1: Rust en regelmaat in de dagelijkse routine
Mensen met dementie voelen zich veilig in een rustige, voorspelbare omgeving. Een dagelijkse routine biedt duidelijkheid en helpt hen grip te houden op hun dag. Je kunt daarom vaste momenten inplannen voor maaltijden, rust en activiteiten.
Ook jouw houding speelt een grote rol in hoe je naaste zich voelt. Probeer kalm en geduldig te blijven, zelfs als je je overweldigd voelt.
Tip 2: Gebruik duidelijke communicatie
Dementie kan het begrijpen van taal bemoeilijken. Het is daarom handig om ingewikkelde zinnen of vragen te vermijden. Geef liever keuzes die makkelijk te begrijpen zijn, zoals: “Wil je koffie of thee?” in plaats van de open vraag “Wat wil je drinken?”.
Daarnaast hoeft communicatie niet altijd verbaal te zijn. Een glimlach, een aanraking of oogcontact kan soms veel meer betekenen dan woorden.
Tip 3: Schakel hulp in als de zorgtaak te zwaar wordt
Als de zorgbehoefte van je familielid of geliefde toeneemt, kan het handig zijn om hulp in te schakelen. Misschien vraag je hulp van andere familieleden of vrienden. Is dit niet voldoende? Dan zijn er verschillende ondersteuningsmogelijkheden via de gemeente voor zorg bij dementie.
Ook particuliere thuiszorg kan een waardevolle aanvulling zijn. Een voordeel van particuliere thuiszorg is dat je de zorg kunt afstemmen op jouw specifieke wensen, variërend van reguliere zorg tot intensieve 24-uurszorg.
Tip 4: Onderneem activiteiten
Actief blijven kan helpen om achteruitgang te vertragen. Ook kan het bijdragen aan een beter gevoel van eigenwaarde voor je naaste. Kleine taakjes, zoals het vouwen van de was of het maken van eten kan al een verschil maken voor het welzijn.
Bewegen is ook heel belangrijk. Een korte wandeling of lichte oefeningen kunnen de stemming verbeteren en helpen tegen onrust. Bovendien kan een gezamenlijke activiteit een mooie gelegenheid zijn om je band te versterken.
Een goede steun
Als familielid of geliefde wil je ervoor zorgen dat je naaste zich ook na de diagnose dementie zo goed mogelijk voelt. Kleine taakjes, makkelijke communicatie en een duidelijke routine kunnen hier aan bijdragen. Zorg daarnaast ook goed voor jezelf: het is moeilijk om iemand te ondersteunen als je zelf niet lekker in je vel zit.