Zes heel goede redenen om lekker in Nedersaksen te gaan wandelen.

 

Ik heb een nieuwe hobby. Wandelen, dat is hartstikke verantwoord en knetterhip.

 

Al jaren ben ik een echte wintersportfanaat. Ik vind het heerlijk om in de kou lekker buiten te zijn. En dat hoeft natuurlijk niet alleen maar op de ski’s in de Alpen. Want waarom zou ik dat wandelen niet combineren met een andere prachtige winterse wereld zoals Nedersaksen in het noordwesten van Duitsland?

 

Dichterbij dan je denkt en je rijdt er heerlijk filevrij naartoe. En zo kan ik nog wel zes redenen bedenken om naar Nedersaksen te gaan.

 

1. De Harz heeft een netwerk van wandelpaden samen wel goed voor 8000 kilometer! Een echt wandelparadijs dus. Je kunt er heerlijk struinen door het winterlandschap in de dalen en op de bergen. Ook als het gesneeuwd heeft hoor, dan maken ze die paden gewoon sneeuwvrij. De wandeling naar de top van de Wurmberg is pittig, maar eenmaal boven aangekomen heb je een geweldig uitzicht en kun je fijn even opwarmen met wat lekkers in de Wurmberg-Alm. Je kunt hier in de Harz ook samen met een ervaren gids op sneeuwschoenen wandelen. Zo maak je een bijvoorbeeld een bijzondere tocht van circa twee uur rondom Altenau en Clausthal-Zellerfeld.

 

 

2. Geniet van de oorverdovende stilte van de Nordpfade.  De Landkreis Rotenburg an der Wümme is een van de mooiste gebieden in Noord-Duitsland om te wandelen. Het ligt tussen Bremen en Hamburg.  Je kunt kiezen uit 24 tochten met een lengte van tussen de 5 en 21 km waar je loopt langs betoverende beekdalen en mysterieus glinsterende veengebieden. En dan lekker opwarmen in een kroegje in een van de idyllische boerendorpjes. Lijkt me een goed plan! 

 

 

3. In de Wilde Heimat, in de Solling-Vogler-Region in het Weserbergland, kun je de besneeuwde bossen opsnorren. Het is goed toeven in dit heuvelachtige gebied. Ook hier kun je al dan niet onder begeleiding een leuke sneeuwschoenwandeling maken. En kun je het toch niet laten, in het Dorfgemeinschaftshaus in Silberborn kun je ook langlaufski’s en sleetjes lenen om de heuvels af te glijden. Of bezoek het bijzondere Wildpark Neuhaus. Wie weet sta je opeens oog in oog met een wolf of een lynx die in dit gebied vol oude bomen en glooiende weilanden leven.

 

 

4. Ook als de heide niet in bloei staat is de beroemde Lüneburger Heide een feest om te wandelen. Het bekendst is het Naturschutzgebied Lüneburger Heide met zijn bekende Wilseder Berg, het hoogste punt in deze regio. Ook in de winter kun je op de Lüneburger Heide de ‘Heidschnucken’ tegenkomen. Dat zijn heideschapen met dikke vachten en van die gekromde hoorns. Ben je zo stoer om de vierhonderd meter naar de top van de Wilseder Berg te klimmen, dan word je bij mooi weer beloond met een weids uitzicht. Of je wandelt over de Totengrund, vol heide en jeneverbesstruiken zover je kunt kijken.

 

 

5. Kun je de zee niet missen? Ga dan wadwandelen aan de Noordzeekust, onderdeel van het UNESCO-werelderfgoed Waddenzee. Doe een dikke jas aan, zet een muts op en ga hup naar het strand. Door de ijzige wind over het wad loop je samen met een gids die je alles uit kan leggen over de natuur en de overlevingskunstenaars in dit gebied. Dat zijn de dieren die hier in de winter de ijskoude Waddenzee weerstaan tot de lente zich weer laat zien. 

 

Is je lijf na al dat wandelen toe aan een beetje verwennerij? Geniet dan van Thalasso, waarbij alle goede dingen van de zee, zoals zeelucht, zeewater, algen, modder en zand samenkomen. Langs de Noordzeekust en op de Duitse Waddeneilanden zijn diverse spa’s te boeken waar je jezelf kunt onderdompelen in zwembaden en thermen. Je kunt er ook een behandeling nemen met wikkels met algen of slik uit het wad en diverse peelings. Dan kom je brandschoon en als nieuw weer thuis.

 

6. Pssst, nog een heel goede reden om te gaan: Nedersaksen is supergastvrij, je kunt er heerlijk eten en het is sehr gemütlich.

 

Ik denk dat ik zomaar een nieuw favoriet wintersportgebied heb gevonden.

Beeld: Winterwandelen op de Nordpfade: © TouROW – Udo Fischer, Besneeuwd landschap in de regio Solling-Vogler: © Solling-Vogler-Region im Weserbergland e.V., Een kudde Heidschnucken: typische heideschapen op de Lüneburger Heide: © Schneverdingen Touristik, Julia Garbers, Wadwandeling op Wangerooge: © KV Wangerooge, Rieka Beewen

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit