Waarom je tóch bij een vreemd­gaande partner blijft

 

Als je lief een beetje de hort op is geweest in de kroeg en daarbij zijn tong niet binnensmonds heeft gehouden, dan is dat niet bepaald goed nieuws.

 

Want een vreemdgaande partner: die moet je niet willen. Toch? Nou, we zijn met zijn allen vrij vergevingsgezind als het gaat om scheve schaatsen, blijkt. Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan. Maar waarom?

 

Dat komt met name omdat er veel verschillende vormen zijn van vreemdgaan en we veel variaties eigenlijk niet zo’n ramp vinden. Een dronken kus? Ach, als je al 31 jaar samen bent, moet het kunnen. Het is niet léuk, maar het betekent ook niet het einde van jullie love life. Een wippie met een ander? Zolang de partner in kwestie spijt heeft, vergeven we dit ook maar al te vaak. We praten het gedrag goed. We zeggen: het ligt ook aan mij. Ik heb de relatie ook laten verslonzen. De meeste kans van slagen na een potje vreemdgaan is volgens experts als de cheater in dit geval a) het maar één keer heeft gedaan (dus niet een affaire van vijf jaar of een compleet dubbelleven) en b) oprecht spijt heeft van zijn of haar daden. En zelfs als niet aan a en b wordt voldaan, vergeven we massaal. We willen altijd het beste zien in de mens, en dus ook in onze partners. Dat zit in onze natuur: we zijn vrij positief ingesteld. ‘Het zal vast niet nóg eens gebeuren.’

 

Ongeveer 75% van de mannen biecht op weleens buiten de deur te hebben geloerd tegenover 66% van de vrouwen. Lastig te meten, want we houden ons ontrouw natuurlijk liever geheim. Maar, wat helemaal ingewikkeld is… Tussen de 18 en 25 procent van de mensen die op Tinder zit heeft een relatie. Bewust op zoek naar nieuwe lust dus. En regelmatig en systematisch vreemdgaan. Het bizarre is dat als je mensen vraagt naar of vreemdgaan het einde zou betekenen van de relatie, ze unaniem ja zeggen. Maar gebeurt het ook echt, dan vinden ze genoeg redenen om toch bij diegene te blijven. 

 

wit hemd met kus afdruk

 

Mocht je toch verder willen met je geliefde na een beetje overspel, dan kun je volgens experts deze dingen vooral doen. Allereerst: werk aan je eigen relatie. En dat geldt voor beiden, niet alleen voor de cheater. Communiceer en geef het opbouwen van vertrouwen tijd. En alsjeblieft: twijfel niet aan jezelf. Nooit. Je bent leuk en eigenlijk verdien je iemand die altijd trouw is. Maar het overkomt de besten. Het gebeurt in de leukste relaties. Dus als je bij deze persoon wilt blijven, slik het in en ga door met je leven. Zorg dat jij de allerleukste bent voor hem of haar, de knapste, grappigste, liefste, slimste – beter dan wat voor ‘wraak’ dan ook. 

 

 

Bron: BBC

 

Door: Redactie Amayzine.com