Zelfgemaakte knoflookboter is absurd lekker en zo gemaakt

 

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Zelfgemaakte knoflookboter is absurd lekker en heb je zo gemaakt. 

 

 

Geef me boter en geef me knoflook en mij hoor je niet meer. Ja natuurlijk zijn olijfolie en ui ook onmisbaar in de keuken, maar er gaat echt weinig boven het simpele genot van een dikke veeg knoflookboter op een warme snee toast, of meegesmolten in nog veel meer andere dingen. En je hebt het zo gemaakt!

 

Want natuurlijk kan je aan de slag met boter from scratch maken, maar het is echt geen enkel probleem om hiervoor gewoon een pakje roomboter uit de winkel voor te gebruiken. Als je een paar tenen knoflook hebt ben je in principe met verder wat zout en peper al klaar, maar je kan het zo avontuurlijk maken als je zelf wil en precies de verse kruiden en specerijen toevoegen die jij lekker vindt.

 

Multipurpose
En waar je het dan allemaal op en in stopt? De mogelijkheden zijn eindeloos! Op een hartige pannenkoek met kaas. Gewoon zo door hete spaghetti geroerd (met een scheutje van het kookwater), met wat gehakte peterselie en chilipeper erover. Op het laatst door de pan vol perfect gebakken paddenstoelen geroerd. Of door een pan kort en heet gebakken gamba’s, die je aan het aanrecht allemaal al op wil eten. Kortom, leef je uit…

 

Zo maak je supersnelle knoflookboter

  • Laat 125 gram boter op kamertemperatuur komen.
  • Snij in blokjes en doe in een middelgrote mengkom.
  • Rasp er (op bijvoorbeeld een Microplane) een teentje knoflook boven, twee als je mega veel van knoflook houdt maar het raspen maakt de knoflook flink scherp dus wij zouden het bij één houden voor deze hoeveelheid boter.
  • Als je er kruiden in wil stoppen zoals tijm, peterselie en rozemarijn hak je die nu fijn en stop je die erbij in de kom. Ook lekker: een theelepeltje gerookt paprikapoeder.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Prak en roer alles door elkaar met een vork tot het goed gemengd is.
  • (Deze eerste stappen kan je ook doen in het hakmolenbakje van/met je staafmixer.)
  • Schep de boter voorzichtig als grote klont op een stuk plasticfolie of bakpapier. Maak er nu zo goed en kwaad als het lukt een blok of een rol van, en vouw of rol het plasticfolie er zo strak mogelijk omheen.
  • Leg twee uur in de ijskast, als het stevig is kan je het in een luchtdicht bakje zo’n twee weken bewaren. Snij er elke keer af wat je nodig hebt en geniet al schouderkloppend bij jezelf van dit easy peasy meesterwerkje!

Door: Redactie FavorFlav