Ze kwam bedrogen uit, deze vriendin

 

Had ze dat kunnen zien aankomen?

 

 

 

 

Als ze samen waren, was dat altijd in haar huis: een klein huisje met een aller schattigst tuintje aan de voor- en de achterkant. Hij hield zijn etage veertig kilometer verderop aan om rustig te kunnen werken. Soms liet hij zich dagen niet zien, maar zij had daar alle begrip voor. Hij werkte immers keihard. Soms plande hij ook een lang weekend weg voor zichzelf – welnessresorts in Duitsland waren zijn favoriet – om even af te kunnen koppelen van al het harde werk. Ook daar had ze alle begrip voor, dat spreekt voor zich.

 

Zodra hij zijn bedrijf ver genoeg zou hebben opgetuigd om te kunnen verkopen, zouden ze gaan samenwonen. Dat zou ook het moment zijn dat zij haar huisje zou verkopen. Twee keer was het voorgekomen dat het bijna zover was met de verkoop van zijn zaak. Een keer was het de IT-bubble die hem parten speelde en een aantal jaren later strooide corona roet in het eten. Zij had er stilletjes om gehuild omdat ze al zoveel jaren stiekem zat te hopen zonder dat er ooit iets gebeurde.

 

Om geld te sparen voor het moment dat het eindelijk zover zou zijn had zij al jaren niets meer aan haar huisje gedaan. Dat had daardoor op den duur alle schattigheid verloren om plaats te maken voor verval. Soms zeiden we er wat van. Of we haar een weekend zouden komen helpen met schilderen bijvoorbeeld. En dat de Kringloop vaak heel toffe eettafelstoelen heeft waar je niet doorheen zakt en geen pijn van in je rug krijgt. Ze wilde er niets over horen. Want straks als ze gingen samenwonen in hun droomhuis buiten met reusachtig grote tuin, vrijstaand gastenverblijf en voor hem een kapschuur om lekker in te kunnen klussen, zou dat al genoeg geld gaan kosten.

 

Vorige maand stortte haar wereld in. Na 22(!) jaar heeft hij haar aan de kant gezet. Ze kon het waarderen dat hij zo eerlijk was geweest om haar op te biechten dat dat vanwege een andere vrouw is. De erfenis van haar ouders, die ze hem jaren geleden leende om in zijn zaak te investeren, zal hij zo spoedig mogelijk aan haar terugbetalen, heeft hij haar gezworen. We vroegen haar of er iets over die lening op papier staat. Helaas niet nee. Ze had gedacht dat dat niet nodig zou zijn omdat ze later als ze zouden gaan samenwonen toch alles op één grote hoop zouden gooien.

 

Afgelopen week kreeg ze nog een dreun te verduren toen ze via de tamtam vernam dat hij zijn etage heeft opgezegd om te gaan samenwonen. We waren benieuwd of er ook al wat van haar erfenis was terugbetaald. Helaas niet nee. Ze is een beetje bang dat dat nog wel even op zich laat wachten totdat hij zijn bedrijf zo ver heeft opgetuigd dat hij dat kan verkopen.

 

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans