Yes! De zwartepieten­discussie is officieel voorbij

 

Want dit jaar is Sinterklaas alleen met schoorsteenpieten in Nederland. En dat vind ik me toch goed nieuws.

 

Ik val maar meteen met de deur in huis: december is mijn favoriete maand van het jaar. Sinterklaas, pepernoten, cadeaus, kerst, diners, familie, vrienden, oudjaarsavond… Een voor een momenten om prachtige herinneringen te maken met je dierbaren. Waarbij iedereen écht tijd voor elkaar maakt. Aan elkaar denkt. Waar de dagen donker zijn, maar mijn hart licht geeft. Ik kan nu al niet meer wachten op de kerstmarkten, kerstmuziek, en alle gezelligheid die december met zich meebrengt.

 
Maar de afgelopen jaren werd mijn favoriete maand een beetje overschaduwd. Want die zwartepietendiscussie, mijn hemel ik werd er moe van. En niet alleen moe. Verdrietig ook. Want hoe kunnen mensen zó stevig vasthouden aan een traditie die andere mensen zoveel pijn brengt. Ik snapte het gewoon niet. (Dit is trouwens volledig mijn eigen mening, heb jij een andere mening, dat is helemaal okay. Ik ben hier niet om de discussie opnieuw aan te gaan. Dit is mijn persoonlijke beleving die ik uit.)
 

Niet alleen tijdens de intocht van Sinterklaas zullen alleen maar pieten met zwarte vegen in het gezicht te zien zijn, ook tijdens het Sinterklaasjournaal zal dit het geval zijn. Vorig jaar was dat in Zaandijk en de Zaanse Schans ook al zo, maar dit jaar is het overal. Het blijkt dat de NTR al sinds 2014 bezig is het aantal volledig zwart geschminkte pieten af te bouwen. En het is ze dus eindelijk gelukt.

 

Ik vind het geweldig. Het is duidelijk zo. De pieten hebben vegen op hun gezicht omdat ze altijd door de schoorsteen kruipen. Punt. Klaar. Kunnen we dan nu allemaal ophouden met de discussie? Dan kan ik me in alle rust voorbereiden op mijn favoriete maand van het jaar.

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn