Yes, alle papa’s langer thuis!

 

Wie een kind baart, zal zorgen. Ja, want die vaders moeten twee dagen na de bevalling van hun gloednieuwe baby alweer op kantoor verschijnen.

 

En dus komt alle zorg voor de baby en eventuele andere kinderen, het huishouden, de sociale activiteiten (school, sportclubjes etc.) op het bordje van de pas bevallen moeder. En dat is zwaar, dat weet iedere vrouw die ooit een baby heeft gekregen.

 

Ik weet nog goed dat ik was bevallen van onze oudste. Op dag 1 kwamen we allebei totaal geradbraakt terug uit het ziekenhuis – mét verse baby, dat dan weer wel – en werden we, high van de geboorte van onze zoon die nacht, ingewijd door de kraamhulp in de wereld van luiers verschonen, baby aan de borst leggen en checken of ie het niet te warm of te koud had. Op dag 2 was mijn man druk bezig met het aangeven van de baby bij het gemeentehuis, het heen en weer rennen naar de apotheek voor tepelzalf en melkpoeder, en stond hij in de wachtrij bij de thuiszorgwinkel om een borstkolf te huren. Op dag 3 zat hij weer braaf, en met wallen tot z’n knieën, achter zijn computer op kantoor. Zoals van hem werd verwacht. En daar zat ik, moederziel alleen, met baby, maar zonder man. Terwijl de kraamtranen maar bleven stromen, de stuwing in volle gang was en ik me voelde alsof ik twee dagen tevoren was overreden door acht vrachtwagens (klopte wel zo’n beetje). Na drie dagen riep ik dat ik het zo niet meer leuk vond en nam mijn man een paar dagen vrij. Prima, maar ja, dat ging wel ten koste van zijn salaris.

 

En wij maar klagen over de traditionele rolverdeling en totaal niet geëmancipeerde huishoudens. Dat wordt er dus vanaf de geboorte al ingeramd. Opgelegd in feite. Moeder zorgt, vader werkt. In het weekend is het leuk als ie nog eens een luier verschoont, maar ja, moeders doet dat inmiddels tien keer zo snel. En voor de show gaat de kersverse baby in de draagzak bij papa nog maar een rondje door het dorp. Is dat niet eigenlijk ontzettend ouderwets? Zou het niet eerlijk zijn als vaders ook vanaf de geboorte een deel van de zorgtaak op zich nemen?

 

Gelukkig dacht het kabinet daar ein-de-lijk ook zo over. Goed nieuws dus voor alle ouders in spe. Want sinds gisteren, 1 juli, is het geboorteverlof voor partners flink uitgebreid. Werden de schamele twee dagen verlof vorig jaar nog opgerekt naar één keer het aantal werkuren per week, sinds gisteren wordt het verlof met nog eens vijf weken verlengd. In die periode krijgt de werknemer 70% van het salaris uitbetaald door het UWV. Dit extra verlof moet je in het eerste half jaar opnemen en mag je uitspreiden. Voorwaarde is wel dat je in de eerste maand na de geboorte een week vrij hebt genomen en je je verlof minimaal een maand van tevoren bij de werkgever hebt aangevraagd.

 

Hiermee zijn we er nog niet. Kijk maar naar de Scandinavische landen, daar hebben ze het nog veel beter geregeld. Maar het lijkt me toch een goede stap in de juiste richting naar een cultuuromslag. Want een kind krijgen, dat doe je met z’n tweeën toch? 

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman