Steenrijk maar doodongelukkig

 

Natuurlijk wist je wel dat het niet al goud is dat er blinkt, zelfs als er overal alleen maar goud blinkt. Dat vertelde ik je gister ook al. Nog twee droeve voorbeelden: Mireille Gram en Athina Onassis.

 

Mireille Gram

Zij is de dochter van de oprichter van het Kipling-imperium. Inderdaad, van die tassen waar dan zo’n vrolijk aapje aan bungelt. Nou, dat heeft hem geen windeieren gelegd in financiële zin, maar ook een dochter die zich chronisch verwaarloosd voelde.

 

Voor Mireille kleurde het leven zo donker dat eruit stappen met haar tweelingdochters de enige uitweg leek. Ze schreef vijf afscheidsbrieven en zou haar dochters in hun slaap met een ferme beweging door de keel snijden. Dat lukte niet. De dochters werden wakker en wisten haar te overmeesteren. Uiteindelijk kreeg Mireille – slechts – vijf jaar cel vanwege haar psychisch wankele toestand.

 

Ondertussen lijkt haar fortuin haar niet alleen te helpen. Terwijl ze in de gevangenis van Brugge zit, heeft haar ‘geliefde’ eerst de complete inboedel van een van haar huizen weggehaald. 700.000 euro aan juwelen en kunst zou hij hebben meegenomen. Het was niet genoeg, dus toog hij nog niet zo lang geleden naar de gevangenis om Mireille een document te laten tekenen waarmee ze toestemming gaf dat hij haar huis voor ver onder de waarde mocht verkopen. In plaats van de 1,4 miljoen die het waard is, verkocht hij het voor 700.000 euro. Weinig in relatie tot de waarde van het pand, maar voor Mo genoeg om er een verse Porsche en een nieuw gebit van te kopen en er flink met champagne mee te kunnen spuiten. Vader boos, dochters teleurgesteld en of haar geliefde nu de schouder gaat bieden om op uit te huilen…

 

Athina Onassis

Hoe zat het ook alweer. Je had de steenrijke Aristoteles Onassis, de tweede man van Jackie Kennedy. Hij had twee kinderen: Alexander en Christina. Alexander overleed tijdens een vliegtuigongeluk, Christina kreeg met haar vierde (!) echtgenoot Thierry Roussel dochter Athina. Ze scheidde van Roussel omdat hij twee kinderen bij zijn minnares had verwekt en stierf toen Athina drie was.

 

Haar vader trouwde met zijn minnares en ze namen Athina mee naar Zwitserland. Blijkbaar had ze geen gelukkige jeugd en werd er veel geaasd op haar fortuin, want Athina wachtte een fortuin van tweeënhalf miljard in de vorm van huizen, kunst, juwelen, het eiland Skorpios en een privévliegtuig. Haar wantrouwende moeder had een board samengesteld die elke uitgave van Athina’s fortuin moest goedkeuren. Dit tot grote irritatie van haar vader.

 

Afijn. Athina vond haar geluk bij paarden en was een zeer goede springruiter. Daar ontmoette ze haar man: Álvaro Affonso de Miranda Neto.

 

Uit het feit dat haar vader en zijn vrouw niet bij haar huwelijk mochten zijn en dat ze haar naam veranderde in Athina Onassis de Miranda kunnen we opmaken dat ze niet bepaald on speaking terms waren.

 

Helaas bleek ook in het leven van Athina de geschiedenis zich te herhalen. Haar man ging veelvuldig vreemd, wat leidde tot een scheiding, elf jaar na hun huwelijk. Hij eiste, natuurlijk, alimentatie en ze vochten over bepaalde paarden die ze samen bezaten.

 

En oh ja, die board die alle uitgaven voor haar goedkeurde was maar weinig te spreken over de verwende Athina. Geen opleiding, geen affiniteit met de Griekse cultuur en geen werkervaring maakte haar in hun ogen geen gedenkwaardige opvolger van haar grootvader.

 

Arme Athina, gelukkig heeft ze haar paarden nog. Die maakt het niet uit hoeveel geld je hebt of niet.

 

Lieve groet,

May

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach