Met deze Woensdag Windagprijs loop je voortaan heel anders door de supermarkt. Wedden dat je heel erg lekker gaat eten?

Oké, ik kom uit de kast. Ik gebruikte ze lang geleden ook weleens, die pakjes en zakjes om te koken. Je kent ze wel, die maaltijdpakketten voor Zuid-Afrikaanse boboti, Hollandse preischotel, beef Shanghai of kip Tandoori. Alleen nog wat gehakt of een kipfiletje en een zak gesneden groenten toevoegen en in een mum van tijd zat ik aan tafel. Maar om nou te zeggen dat het echt lekker en gezond was?

 

Dus toen ik een keer voor m’n verjaardag een kookboek van Karin Luiten in m’n handen gedrukt kreeg, ging ik heel anders koken. Deze Karin is beter bekend van haar boeken Koken met Karin, waarin ze je leert om zonder die pakjes en zakjes te koken. Met hetzelfde gemak eet je vers, veel gezonder en houd je nog geld over ook. Want die maaltijdpakketten bestaan voor het grootste deel uit zout en gebakken lucht.

 

 

Haar motto ‘kleine moeite, groot effect’ is echt waar. Het is Karins missie om thuiskoks te leren om zonder al te veel gedoe een smakelijke maaltijd op tafel te zetten. Zeker op doordeweekse dagen, als je niet veel tijd hebt om uitgebreid te kokkerellen maar wel lekker wil eten, zijn haar recepten een uitkomst. Zo zijn haar geroosterde-tomatensoep uit de oven (jawel) en verse pesto hier in Huize Smit nog steeds een hit. 

 

In haar nieuwste boek ‘Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes’ laat ze je proeven hoe je de welbekende gerechten uit een pak net zo makkelijk zelf kan maken. Het staat vol met recepten met gezonde variaties die wel echt lekker smaken. Je krijgt 115 recepten uit alle windstreken met vlees of vis of als vegetarische variant. Van een snelle pasta met gehaktballetjes pizzaiola tot een Surinaamse roti-rol. Plus extra tips en trucs en een lijstje met wereldse smaakmakers. Zowel lang houdbaar als vers. Want als je nou net als ik voortaan een paar potten verse kruiden op je aanrecht hebt staan, kom je al een heel eind. 

 

Ook toe aan wat fijne inspiratie voor op je bord? Stuur dan je naam en adresgegevens aan winnen@franska.nl. Misschien belandt dit mooie boek dan binnenkort bij jou in de keuken. 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit