Joehoe, het is weer woensdag en ik heb een heel toffe prijs voor jullie geregeld

 

 

Floortje is weer terug van weggeweest met het prachtige programma Floortje gaat mee, waarin ze samen met fotograaf Jasper Doest naar verre landen reist om daar samen de ingewikkelde verstandhouding tussen mens en dier te onderzoeken. Wederom integer gemaakt met prachtig beeld en heerlijke muziek.

 

 

Want met muziek is het voor Floortje ooit begonnen toen ze in 1992 bij Radio Veronica ging werken. Radio was een grote passie van haar, maar toen ze collega’s van de omroep gebruind en gelukkig terug zag komen na de zoveelste verre trip voor een reisprogramma was ze verkocht. Zo kwam ze terecht in een volledig nieuwe wereld van het maken van televisie en een enorme lijst van landen die ze inmiddels bezocht heeft voor haar verschillende reisprogramma’s.

 

 

Wie veel reist kan ook veel verhalen en over de bijzondere dingen die ze de afgelopen 25 jaar meemaakte schreef ze een fascinerend boek met de titel Heimwee moet je koesteren. Als een helikopter vloog ze over haar herinneringen aan al die mooie reizen waarbij ze zulke inspirerende mensen ontmoette.

 

 

‘Ze vertelt over wat ze leerde van mensen die het roer omgooien en bewust kiezen voor een leven dichter bij de natuur. Over hoe ze het vak is ingerold, welke gevaren ze tegenkwam in het buitenland en hoe ze zich herpakt als ze tegen haar eigen grenzen aanloopt. Terwijl ze dieper graaft naar haar drijfveren gaat ze persoonlijke twijfels en de belangrijke thema’s van onze tijd niet uit de weg. Maar ze deelt ook luchtiger inzichten, zoals de ontdekking dat neushoorns net zo goed een ochtendhumeur hebben en waarom je in de bush nooit een zwarte broek moet dragen. Heimwee moet je koesteren is een verzameling van de avonturen die Floortje de afgelopen jaren heeft beleefd: zowel groot als klein, zowel ver weg als dicht bij huis.’

 

Een fantastisch boek dus. Iets voor jou? Stuur een mailtje met je naam en adresgegevens naar winnen@franska.nl en wie weet ploft het binnenkort bij jou op de mat.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit