Wist je dat daar de zon het meeste schijnt?

 

Toen wij ooit lang gelee van Utrecht naar Zeeland verhuisden dacht iedereen dat we hartstikke krankjorem knettergetikt waren.

 

 

Mijn moeder pareerde het met een zalig “Het is zo heerlijk dicht bij Parijs” en ik dacht alleen aan maar aan mijn pony die in de achtertuin kon staan en aan mijn broer die elke dag in de Oosterschelde surfde.

 

Inmiddels is Zeeland hartstikke hot en is het een va et viens van hipperds die voor een weekendje of wat zuidwaarts afzakken. Ik mag volgende week naar Oasis Punt-West in Ouddorp en ik kan je zeggen: ik verheug me intens. Niet in Zeeland, ik weet het, Adeline gaf me al een corrigerende Zuid-Hollandse tik, maar wel op 3000 stappen afstand. Zeeland is leuk en cool en wel hierom.

 

1.  De chefs

Sergio Herman, Syrco Bakker (Pure C), Nick Bril (The Jane), Jannis Brevet (Inter Scaldis), Edwin Vinke (De Kromme Watergang); allemaal culinaire geniën met liefde voor al het lokale.

 

2.  De zon, de zon!

Zeeland kent niet de meeste zonuren (die heeft Den Helder dan weer), maar is wel de zonnigste provincie. Hoe dat kan? Tussen de Ooster- en Westerschelde vind je geen stapelwolken en daardoor kun je ongestoord van de zon genieten.

 

3.  De stranden

Die zijn zo zeldzaam langgerekt en mooi.

 

4.  Alle leuke plaatsjes

Veere, Domburg, Zierikzee, Middelburg, Goes; je stapt er zo in een ansichtkaart.

 

5.  Het eten

En dat hoeft niet eens bij een van bovengenoemde heren te zijn. Een oester, een mosselpannetje; vers gevangen is het gauw goed.

 

6.  De natuur

De duinen, de dijken, de appelgaarden, het Veerse Meer, het Grevelingenmeer, de Zak van Zuid-Beveland, de boulevard van Vlissingen… Lucht in die banden blazen en gaan. Met een slokje lokaal geproduceerde Hierbas de las Dunas toe.

 

7.  Zoveel leuke hotels

Zoals Oasis Punt-West dus, op één damlengte afstand van de Zeeuwse grens, maar ook Oesterdam Resort of Roompot Vakantiepark (waar de intens leuke film Dik Trom is opgenomen).

 

Dus zie ik je daar?

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach