Nog maar 6 bakkers te gaan!

 

 

Deze week is het thema wintersport. Wintersport en taarten, gaat dat samen? Ja hoor, dat kan heel goed. Let maar op. Maar zeker ook in deze wintersportronde is het belangrijkste: wie glijdt er uit op dit thema en wie springt op de latten zo door naar de volgende ronde? Er zijn nog maar zes bakkers over: vier vrouwen en twee mannen.

 

 

Het is een zoete week. Een week ook met uitdagingen en mooie resultaten. De Montblanc, een klassiek Frans taartje op basis van kastanje, iets wat ik persoonlijk heeeeeerlijk vind, is de eerste opdracht. Spiegel-bolgebakjes moeten de bakkers in de spannende technische opdracht maken en de laatste uitdaging is een witte wintertaart met meringue. Hoe verder we in de wedstrijd komen hoe duidelijker het wordt hoe de kaarten liggen. Je kunt goed zien dat vermoeidheid de bakkers parten gaat spelen. En dat de druk toeneemt. Planning, ervaring en creativiteit worden nóg belangrijker. In kunnen schatten wat haalbaar is en wat niet. Je basistechnieken op orde hebben. Kunnen schakelen.

 

En niet te vergeten: plezier hebben. Want dat blijft toch echt de meest belangrijke factor voor allemaal. Voor de bakkers, voor Robert André en mij, en ook voor de ploeg. En daar bedoel ik iedereen mee die ‘op de vloer’ zoals dat heet, aanwezig is. De regisseur, techniek en de mannen en vrouwen van geluid, camera en productie. Zonder lol houdt niemand die dagen vol. Iedereen heeft plezier met elkaar. Niks is bedacht. Vooral dat onverwachte maakt ons vrolijk. Niet weten wat er gaat gebeuren. Het enige dat van tevoren bedacht is zijn de opdrachten. De rest ontstaat gewoon spontaan tijdens de opnamedagen. 

 

Er is een aantal vaste ritmes in elke opnamedag. Allereerst de introductie van de opdracht. Dat geldt zowel voor de eerste als de tweede dag en daarbij weten we nooit welke kwinkslag André gaat maken. Als de bakkers klaar zijn met bakken wordt de hele tent schoongemaakt en opgeruimd en worden de taarten één voor één in beeld gebracht. Dan mag er niemand in de tent lopen want dat camerabeeld is zo close dat lopen de plankenvloer laat bewegen en zo het beeld onscherp maakt. Na of tijdens die opnames worden Robert en ik gequote. Dat quoten gebeurt trouwens alleen na de eerste en de derde opdracht, niet na de technische opdracht. We hebben daar vaste plekken voor. Op de foto zie je een rode pin uit de grond steken en je ziet nog net een stuk van een scherm. De pin is de plek waar ik moet staan en het scherm heeft een dubbele functie. De ene keer dient dat om de zon tegen te houden en een andere keer om het laatste beetje licht nog net op te vangen en te weerkaatsen. Want zeg nou zelf.. een beetje extra licht, daar knappen we allemaal van op toch? Taart of niet…

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden