Ik wil niet met mijn vriendin op vakantie, hoe vertel ik haar dat?

 

Piekeren, tobben, twijfelen, dat doen we natuurlijk allemaal af en toe (of vaker). Over alles wat we tegenkomen in ons leven. 

 

  In onze relaties, vriendschappen, met onze kinderen, collega’s of buren. En wat is er dan fijner dan de mening van een ander, waardoor je er net iets anders tegenaan kunt kijken? Daarom beantwoordt coach Mariska van der Klis vanaf nu wekelijks de vragen die ons bezighouden. Mailen kan naar info@franska.nl.

 


 

Beste Mariska,

 

Een van mijn liefste vriendinnen wil graag met me op vakantie, maar ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken. Niet omdat ik haar niet leuk vind, juist wèl, maar we vinden zulke verschillende dingen leuk dat ik denk dat we ons binnen een mum van tijd aan elkaar zullen ergeren. Al was het om te beginnen al dat ik een enorm ochtendmens ben en zij een nachtbraker. Ik drink het liefst thee en lees een boek, zij wil ’s avonds uit en een borrel drinken. Ik hou van wandelen, zij van op het strand liggen. Het lijkt mij geen succesformule, en dat heb ik ook gezegd, maar ze wimpelt mijn bezwaren gewoon weg en blijft me bestoken met mailtjes vol exotische reisbestemmingen. Hoe maak ik haar duidelijk dat ik het niet zie zitten zonder onze vriendschap op het spel te zetten?

 

Groetjes,

Hanna

 


 

Hi Hanna!

 

Ik werd ooit door mijn pasverworven vriendje uitgenodigd voor een kampeervakantie in de Dordogne. Oef, kamperen is nooit mijn hobby geweest en ik had me onze eerste vakantie toch wat romantischer voorgesteld. Iets met strand, ons eigen knusse appartementje en ’s avonds lekker uit eten in plaats van zelf meegenomen spaghettisaus opwarmen op een gasbrandertje. Maar ik wuifde alle bezwaren weg en liet me overtuigen, the things you do for love! Eenmaal gearriveerd, regende het een week achter elkaar. De tent was piepklein, niet geschikt voor enige vorm van lichaamsbeweging en de wc was een halve kilometer lopen. Niet snel na ons Franse avontuur strandde onze relatie. Zo ging ik ook op paardrijles en kocht ik voor 600 euro (ja, echt waar) paardrijlaarzen plus outfit omdat het mijn nieuwe verovering zo leuk leek om samen door het bos te galopperen. Na vijf weken was de liefde over en het bewijs van mijn impulsiviteit staat me nog altijd aan te grijnzen in m’n kledingkast. Of het nu om je vriendje of, zoals in jouw geval, een dierbare vriendin gaat, we hebben nogal eens de neiging om onszelf aan te passen. Nu is er natuurlijk niets mis met een compromis of gewoon eens doen wat een ander leuk vindt. Maar als je daarbij over je eigen grenzen heen gaat en het echt niet goed voelt, dan moet je misschien maar door de zure appel heen bijten en nog duidelijker nee zeggen. Jij beslist, Hanna, ik ga niet over jouw keuzes, maar het lijkt erop dat de angst om jullie vriendschap te verliezen die duidelijkheid in de weg staat. Ik zag dat kamperen ook niet zitten, maar ja, ik wilde indruk maken op mijn nieuwe liefde en was onbewust bang om hem voor het hoofd te stoten. Hoe begrijpelijk dit ook is, mijn vakantie viel daardoor (letterlijk) in het water en straks zit jij op het strand of in een lawaaierige disco en heb je een rotvakantie. Hoe je vriendin zal reageren weet ik niet, maar eigenlijk maakt dat niet uit. Jij bent oprecht, naar jezelf en naar haar, dat kan jullie relatie alleen maar ten goede komen. Misschien wordt ze boos of is ze erg teleurgesteld, maar je zegt het zelf, het is een van je liefste vriendinnen. Jullie vriendschap kan echt wel tegen een stootje: voor je het weet drinken jullie samen weer een borrel, ik bedoel zij een wijntje en jij een kop thee.

 

Liefs,

Mariska

 


 

Wil jij antwoord op een lastige vraag, relatieprobleem of dilemma, mail dan info@franska.nl

(Als je je vraag opstuurt geef je automatisch toestemming om de vraag te plaatsen op onze site. Je hoeft uiteraard niet je echte naam te gebruiken.)

 

Mariska van der Klis is jurist, coach en redacteur bij Pauw & Jinek. Iedere week denkt zij mee over onze lastige vragen en dilemma’s.

Portretfoto: Bart Honingh