Dit moet je echt weten over zwemmen in de zee

 

Na een paar dagen hard werken op kantoor zat ik gisteren te genieten aan de Noordzee

 

 

Daar gingen we, de golven in. Mijn dochter was een stukje verder gezwommen, waar de zee vlak en rustig was. Tussen ons ontstond een muur van golven. Ik probeerde bij haar te komen, maar werd met kop en kont richting het strand gelanceerd. Kopje onder, kopjeduikelend. Niet wetend wat voor of achter is, dat werk.

 

Elke keer als ik een poging waagde bij mijn meisje te komen, werd ik als een kleine Vaiana naar achteren gekatapulteerd. Uiteindelijk lukte het me bij haar te komen en met veel moeite kwamen we terug op het strand. Daar gingen we een zandkasteel bouwen, stuk veiliger. Einde dag ‘gebruikten’ we een glaasje in het zand. Sirenes + ambulances + helikopters = foute boel. En dat bleek ook zo. Alle hulptroepen ten spijt, er was iemand overleden.

 

Dus daarom. Een kleine les in wat je moet weten als je naar de Noordzee gaat. Allereerst de vlaggen van de reddingsbrigade, die vertellen al een hoop.

 

Een rood-gele vlag

Dat is goed nieuws. Het betekent dat de reddingsbrigade geopend is en dat er gekwalificeerde lifeguards toezicht houden.

 

Een rode vlag

NIET ZWEMMEN.

 

Een gele, rechthoekige vlag

Zwemmen is gevaarlijk. Zwemmen, baden en andere activiteiten in het water worden afgeraden.

 

Oranje windzak

Pas op met zwemmen en neem geen opblaasbare dingen mee de zee in.

 

En luister en kijk alsjeblieft naar de vlaggen. Ze hangen er niet om je te pesten.

 

Dan de muien. Een mui ontstaat door een geul tussen twee zandbanken. De stroming is sterk in de mui en trekt richting zee. Kom je in een mui terecht, laat je dan meevoeren met de stroming en probeer later schuin weg te zwemmen en zo uit de mui op de zandbank terecht te komen. Ga niet tegen de stroom in zwemmen. Dat redt zelfs Pieter van den Hoogenband niet. Dus blijf rustig en denk na, raak niet in paniek. Je kunt voor de zekerheid altijd een omstander toeroepen zodat ze op de hoogte zijn. Maar laat je meebewegen en probeer schuin uit de mui te zwemmen en zo het strand te bereiken.

 

Verder ga ik niet meer alleen zwemmen. Zeker de kinderen (al hebben ze alle diploma’s) laten wij alleen onder begeleiding van een volwassene gaan. En luister naar de reddingsbrigade. Ze zijn er niet om je te pesten, maar om je te helpen.

 

Liefs,

May

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach