Wielrenner(s), wees eens een heer in het verkeer alsjeblieft

 

Het is een tikje hardnekkig probleem: wielrenners die zich als een idioot gedragen. Het zijn er maar een paar, maar zoals zo vaak in Nederland verpesten die het voor de massa. Ex-profwielrenner Laurens ten Dam weet raad.

 

Ten Dam speelt namelijk de hoofdrol in de campagne ‘Wees een heer, ook in het verkeer’ van wielersportbond NTFU en fietsplatform Bicycling. Met de online campagne spreken deze clubs iets te hartstochtelijke wielrenners aan op hun gedrag.

 

Na de coronabeperkingen mogen wielrenners per 1 juli weer in groepen de weg op. En daarmee komt ook de discussie over fanatieke wielrenners weer uit de kast.

 

‘Hoog op!’, klinkt het vaak als de nep-Tour de France-fietsers erlangs willen. Er is natuurlijk niets mis met fanatisme en enthousiasme. Sterker nog, doe er een paar scheppen bovenop, maar let wel op de anderen!

 

Maar deze sneue mannetjes, die allemaal dromen van urenlang zwoegen op de Mont Ventoux, etappes van 300 kilometer per dag en zich op een willekeurige zondagmorgen even Tom Dumoulin wanen, zijn blind en doof voor andere weggebruikers.

 
Iedereen moet wijken en wel nu direct.

 

.
Een echte heer… altijd

 

 

Een klein deel van de wielrenners gedraagt zich niet zoals het hoort. Zij verpesten het imago van de wielrenner en daar hebben alle wielrenners onterecht last van. ‘Op sommige plekken is het erg druk met wielrenners en andere weggebruikers. Het belangrijkste is dat we rekening houden met elkaar. Op een vriendelijke manier’, zegt Laurens ten Dam.

 

Beide organisaties realiseren zich dat het gedrag van wielrenners bijsturen lastig is. ’We merken dat het onderwerp erg leeft onder wielrenners en doen bij deze dan ook een oproep aan alle wielrenners. Alleen samen leveren we een positieve bijdrage aan het imago van wielrenners. Begin bij jezelf: goed voorbeeld doet volgen. En spreek anderen aan op gedrag. Op die manier maakt iedereen het verschil’, aldus Erik Tolboom van wielersportbond NTFU.

 

Een paar gedachten voordat je als AMATEUR de weg opgaat:

  • Nee, je bent geen prof
  • Nee, je zit niet in de Tour of Giro
  • Nee, je bent niet zo snel als Tom
  • Nee, je hoeft niet op een bepaalde tijd binnen te zijn
  • Nee, je wordt niet toegejuicht

 

  • Ja, je bent lekker aan het fietsen voor je ontspanning
  • Ja, andere mensen vinden fietsen ook leuk
  • Ja, Nederland is nu eenmaal erg druk, zeker op de fietspaden
  • Ja, je kunt wel een Heer in het verkeer zijn (als je maar wil)

 

 

Door: Redactie Falder.nl