Wiekes Boekenclubje: Karina Sainz Borgo – Nacht in Caracas

 

Een heel fijne zondagmorgen. Deze week ben ik weer aan het lezen geslagen!

 

Laat ik beginnen te vertellen dat ik twee fascinaties heb. Rare, intense fascinaties voor Noord-Korea en voor Venezuela. Ik weet het, niet de meest vrolijke plekken ter wereld momenteel. Maar ik vind die landen dus zó interessant. Misschien is het wel een beetje een morbide interesse, maar ik kan uren lezen over deze plekken en hun geschiedenis.

 

Afgelopen week zat ik veel in mijn ouders’ huis, want deze twee pensionado’s gingen er even op uit en dan moet er iemand voor de kat zorgen. Toegegeven: het is mijn eigen kat die ik helaas niet mee kon nemen naar mijn huidige woning. Een straf vind ik het dus nooit om op te passen, en de boekenkast hier is dat evenmin. Op een avond was ik uitgenetflixt en dacht ik: even kijken of er nog iets te lezen valt.

 

 

En toen kwam ik dus dit boek tegen, Nacht in Caracas. Zoals je misschien wel weet is Caracas de hoofdstad van Venezuela en het trok dus meteen mijn aandacht. Het is het debuut van schrijfster Karina Sainz Borgo. Ik kan je alvast vertellen: het is niet een boek voor de tere ziel. Maar wát is dit mooi geschreven.

 

We volgen hoofdpersonage Adelaida Falcón, die zojuist haar moeder heeft begraven — de enige familie die ze nog had. Het is een kwestie van overleven in deze Zuid-Amerikaanse hoofdstad, waar ze elke avond de ramen moet verzegelen met lagen tape zodat het traangas, dat de demonstranten op straat gebruiken, niet naar binnen kan komen.

 

Venezuela is een land waar complete anarchie heerst. Zoveel onvrede. Een land dat economisch ontzettend welvarend is geweest, en vervolgens in een vrije val is beland. Je kan niemand vertrouwen; politie en politici zijn corrupt en hebben niet het beste met de bevolking voor. De simpelste levensbehoeften zijn schaars of niet meer te krijgen (behalve op de zwarte markt). Elke dag lijkt het oorlog op straat.

 

 

Wat ik al zei: niet voor de tere ziel. Maar het is zo bijzonder goed en meeslepend geschreven, dat het echt een aanrader is. Niet alleen als je belangstelling hebt voor Venezuela, maar überhaupt. Het is zo’n andere wereld dan die wij kennen, en ook al is Venezuela bij ons af en toe in het nieuws en krijgen we wel iets mee van de gebeurtenissen daar, het is nauwelijks voor te stellen wat zich daar dagelijks afspeelt.

 

Een boek dat je in ieder geval niet snel vergeet.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer