Wiekes Boekenclubje: Isabel Allende – Bloembad van Zee

 

Een heel goede zondagmorgen iedereen en welkom bij de tweede editie van mijn boekenclubje.

 

Allereerst wil ik even zeggen dat ik het superleuk vind om alle tips te lezen in de reacties — mijn nog-te-lezen-lijstje is ineens een stuk langer geworden. Niet vervelend, helemaal niet zelfs. Ik ben met een persoonlijk plan bezig om minder op m’n telefoon te zitten, minder Netflix te kijken en weer meer met mijn neus in de boeken te zitten. En nou, tot nu toe lukt dat best prima.

 

Zo prima dat ik deze week weer een leuke tip heb voor jullie. Héél anders dan mijn vorige tip (Geert Mak – Grote Verwachtingen), met als belangrijk verschil dat dit fictie is en geen non-fictie. Maar wegleggen kon ik ze allebei niet, dus dat is dan weer een overeenkomst. Nog een overeenkomst is dat beide boeken over de (Europese) geschiedenis gaan: van de Spaanse Burgeroorlog tot aan Chili.

 

Hoofdpersonage Victor Dalmau en zijn vriendin Roser Bruguera, een arts en een pianiste, ontvluchten de Spaanse burgeroorlog samen met duizenden anderen. Zij gaan aan boord van de boot Winnipeg, op weg naar hun nieuwe thuisland Chili. Maar daar krijgen ze in 1973 met een dictatuur te maken en voelen ze zich gedwongen weer een ander thuis te zoeken.

 

Een heel interessant boek waarbij ik beide personages ook boeiend vond beschreven. Zeker als je, net als ik, erg geïnteresseerd bent in geschiedenis is dit een heerlijk boek om te lezen. Het is dan wel fictie, toch weet het de realiteit van toen heel goed te schetsen. Van de opkomst van Hitler tot aan de Chileense dictatuur — het leest heel ‘echt’. Extra leuk dat het ook nog eens wordt aangevuld met gedichten van Pablo Neruda. 

 

Mocht jij dit boek gaan lezen of al hebben gelezen — ik ben heel benieuwd wat jij ervan vindt. En laat die tips ook maar komen, helemaal goed als ik niet eens tijd meer heb voor m’n telefoon. En volgende week kom ik weer met een andere leuke leestip.

 

 

Auteur: Isabel Allende
Uitgever: Wereldbibliotheek
EAN: 9789028450547

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer