Wiekes Boekenclubje: Geert Mak – Grote Verwachtingen

 

Een heel fijne zondagmorgen iedereen, en welkom bij mijn nieuwe boekenclubje. Al sinds ik klein was verslind ik boeken bij de vleet, en goede tips geven vind ik altijd leuk om te doen. Dus ik dacht: ik combineer deze twee dingen en maak er (hopelijk) jullie blij mee.

 

Vandaag aan de beurt: Geert Mak, met zijn boek Grote Verwachtingen. Hoe ik bekend raakte met Geert Mak is wel een leuk verhaal. Ik studeerde op een blauwe maandag Europese Studies aan de UvA. De studie zelf kan ik niet aanraden, de studieboeken daarentegen wel. Want ik kreeg een tentamen over een boek van Geert Mak, genaamd In Europa. Je kan je voorstellen dat ik tentamens voor het eerst ooit niet zo heel erg vond. 

 

Nou, In Europa heeft een vervolg gekregen: Grote Verwachtingen. Niet te verwarren met het boek van Charles Dickens met dezelfde naam natuurlijk. Maar grote verwachtingen mag je absoluut hebben. Als jij geïnteresseerd bent in Europa, economie, historie — eigenlijk alles wat er zich de afgelopen twintig jaar heeft afgespeeld op ons continent —, dan is dit boek een absolute aanrader voor jou.

 

Hoewel het non-fictie is, leest het heel prettig weg en vond ik het moeilijk om neer te leggen. In veertien hoofdstukken komen alle gebeurtenissen aan bod: de bankencrisis (met een zeldzaam uitstapje naar de VS), anti-EU, migratie en solidariteit. Het boek wordt gelukkig nergens stoffig (wat nog weleens kan gebeuren bij geschiedenisboeken), met name doordat er veel persoonlijke verhalen en interviews in voorkomen. 

 

Voor mij persoonlijk vond ik het erg interessant omdat ik de afgelopen twintig jaar natuurlijk heb meegemaakt, maar niet allemaal bewust. Ik ben nog ‘maar’ dertig jaar (al voelt het soms ontzettend oud) en het is reuze interessant om te lezen hoe moeizaam het bijvoorbeeld eigenlijk allemaal ging met de Euro. De Griekse crisis. De houding tegenover moslims na 9/11, die ook duidelijk veranderd was in Europa. Maar ook als je de periode 1999 – 2019 bewuster hebt meegemaakt dan ik, zit het boek vol achtergrondinformatie. Wat mij betreft een ultieme combinatie tussen leerzaam en vermaak. Al neigt het wat mij betreft meer naar vermaak. Het boek is gewoon héél fijn om te lezen.

 

Volgende week weer een ander boek, ander genre bij dit boekenclubje. En als je tips hebt hoor ik die heel graag. M’n boekenkast mag altijd voller.

 

 

Auteur: Geert Mak
Uitgever: Atlas Contact
EAN: 9789045039770

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer