Wieke is bekeerd

 

Wieke vond dit altijd de allersaaiste plant voor saaie vrouwen. Maar ze is bekeerd.

 

Ik vond de Sanseveria altijd een plant voor saaie vrouwen in saaie huizen met saaie ramen. De saaie vitrage mocht iets opzij, zodat je op de vensterbank drie saaie potten met drie saaie, stakerige planten zag. (Op de foto zien jullie trouwens een saaie vrouw achter de Sanseveria’s in haar eigen Zambiaanse tuin.)

 

Maar, lezers, ik ben bekeerd. Het is een oeroude, tropische en talentvolle plant. Ik heb hem al te lang belachelijk gemaakt. Genoeg is genoeg. Als ik iets niet weet, en ik vind het leuk genoeg om wél te willen weten, dan zoek ik het op. Gaat het om auto-onderdelen, dan natuurlijk niet, maar nu gaat het om de door mij miskende Sanseveria. Ik begin met een negatief puntje: omdat de plant zulke scherpe punten heeft, wordt hij ook wel de ‘schoonmoedertong’ genoemd.

 

 

De Sanseveria groeit in mijn geliefde bush van Afrika. Zou je daar verdwalen en je water is op, geen nood. Zoek de schoonmoedertongen op. Die zitten vast aan een stevige wortel en daarin zit zoveel vocht, dat dit je door barre tijden heen kan slepen. (Interview nadat ik tien dagen zonder water in de bush heb gestrompeld voordat ik werd gevonden: ‘Hoe mijn leven werd gered door de Sanseveria’).

 

Iemand moet ooit de eerste zijn geweest die dit uitvond

 

In het verleden groeven Europese boeren in Zuid-Afrika de wortels op en kookten ze met melk of water. Dronk je dit op, dan verdwenen je aambeien als sneeuw voor de zon. Daarom heet de plant op z’n Afrikaans ‘aambeiwortel’. Iemand moet ooit de eerste zijn geweest die dit uitvond. Dat moet toch een overrompelend Einsteinmoment zijn geweest. Nu is er Sperti, maar ik heb de neiging om het te proberen. Alleen heb ik nooit aambeien.

 

Die wortel werd ook als traditioneel geneesmiddel gebruikt bij oorpijn, waarbij hij dan ritueel in het oor werd gedraaid. Zien jullie het voor je? De vezels van de bladeren worden gebruikt om visnetten en slaapmatjes van te weven. Oersterk spul. Hoe veelzijdig wil je het hebben?

 

Er zijn dingen gaande in Afrika, die je niet ziet, maar die toch gebeuren. Het zou me niet verbazen als ik voor straf aambeien kreeg, omdat ik mijn hele leven Sanseveria’s heb gekleineerd. Ik durf het echt niet meer. Al helemaal niet omdat onze hele tuin ermee vol staat. Nu had ik het over een saaie plant, maar stel dat je een saai mens tegenkomt dat óók van alles kan wat je nooit zou vermoeden als je op het uiterlijk zou afgaan?

 

  

Wieke Biesheuvel is columnist bij Libelle, schrijft boeken, woont in Zambia en helpt de plaatselijke bevolking met medewerking van haar vriendinnen hier aan waterputten.