Wieke leest dat ze regisseur van haar eigen leven is. O echt?

 

Natuurlijk geloof ik horoscopen niet. Echt niet. Lees ik ze? Dat wel ja. Waarom eigenlijk? Welnu: om me plezierig te ergeren…

 

 

Dit las ik onlangs: ‘U ontdekt dat u de regisseur van uw eigen leven bent.’ Ja hallo, wie anders? En komt die mededeling nu, op mijn bijna 73ste, niet een beetje laat? Ik wist dat al toen ik als driejarige wegliep met mijn buurjongetje. De drogist waar we om drop vroegen stuurde iemand met een briefje naar mijn moeder: ‘Wieke loopt op straat en is zelf overgestoken.’ Hoe het afliep weet ik niet meer. Wel dat dit weglopen een eerste regiemoment was. Ik doe het sindsdien altijd: weglopen als de gang van zaken me irriteert, of als mensen te veel – en vooral te lang – neuzelen naar mijn zin. Dan denk ik: zoek het uit en ik kom wel terug als jullie normaal doen!

 

Bewonderenswaardig wat ze in ongeveer veertig woorden in een horoscoop weten te proppen. Wel vijf adviezen, of liever: stellingen. Eerst dus die eigen regie. Twee: ‘U bepaalt wie de hoofd- en bijrollen krijgen.’ Nogal wiedes, nóóit over je laten lopen. Drie: ‘Het geeft lucht om afscheid te nemen van een relatie die te strak aanvoelt.’ Wat voor een relatie? Met wie? Je kunt er alle kanten mee op. Vier: ‘Verhuizen geeft nieuwe energie.’ Welk dwaallicht uit dromenland verzint zoiets krankzinnigs? Ik heb vijftien verhuizingen achter de rug, dus als iemand weet dat dit gelogen is, ben ik het wel. Een verhuizing sloopt je. En vijf: ‘In de sterren staat dat verbouwen ook kan zorgen voor een mentale opknapbeurt.’ Ga toch fietsen, verbouwen is nog slopender dan verhuizen. Ik zeg dit niet zomaar hè? Ik wéét – na vier verbouwingen – dat je tandvlees er heftig van gaat bloeden, omdat je daar steeds op moet lopen. Deze vijf stellingen zouden ergens in de sterren aan de hemel staan. Ernstige kokeleko. Hoe zouden ze dat weten als het bewolkt is, of is dit heel dom? Zeg het gerust hoor, ik kan het hebben.

 

Als ik de adviezen uit de kosmos voor andere sterrenbeelden lees, denk ik dat ze ze per maand door elkaar husselen. Zo zou ik het tenminste doen. Kan best, want als je zeventien miljoen Nederlanders deelt door 12 (sterrenbeelden), zit er ruwweg voor 12 x anderhalf miljoen voor elk wat wils bij. Kijk ik bij het sterrenbeeld Waterman, dan mogen anderhalf miljoen mensen, geboren onder dit gesternte, geen kletspraatjes doorvertellen en ‘je ongevraagd met anderen bemoeien kan negatief worden opgevat’. Breed toepasbaar. Waarheden als koeien ook. Mijn sterrenbeeld? Tweelingen. Dat schijnen echt bijzonder leuke mensen te zijn. Ze combineren alleen waanzinnig slecht met mensen die onder het sterrenbeeld Stier geboren zijn. Zo zeg. Man is Stier. En het gaat al 46 jaar goed. Stieren zouden heel jaloers zijn. Als iemand dat niet is, is het Man. ‘Echt wel’, zegt hij, als ik hem met die veronderstelde eigenschap confronteer. ‘Jij hebt gelukkig nog niet hoeven meemaken wat ik doe als ik jou zoenend met X zou betrappen!’ X is een regelrechte engerd. Het zou leuk zijn als ik daar nou eens iets over las in de horoscoop: ‘U gaat zoenen met een engerd.’ Anderhalf miljoen mensen die met een engerd gaan zoenen. Ik zou dat op zich best eens willen meemaken, jullie dan?

 

 

 

Door: Wieke Biesheuvel

Wieke Biesheuvel werkte en woonde zes jaar in Zambia, is nu voorgoed terug en probeert het Nederlandse leven weer onder de knie te krijgen. Waarbij ze beurtelings verbaasd, boos, dolgelukkig, verward of blij is.

Afbeelding van Wieke Biesheuvel