Cinnamon sugar donuts

 

Gewoon een keertje doen, zelf donuts maken.
Dat worden namelijk de allerlekkerste die je ooit gegeten hebt.

 

Dit had je vast niet gedacht. De donut is dus ooit uitgevonden door Nederlandse immigranten in Amerika! Het verhaal gaat dat een mevrouw in de 19e eeuw een oliebol bakte voor haar zoon. Hij vond de bol een beetje te zwaar en maakte een gat in het midden voor wat meer luchtigheid. En de rest is, zoals ze dat zo mooi zeggen: history!

 

Je hebt ze besuikerd, met een laagje chocola of van die mierzoete roze topping, maar onze favoriet is zonder twijfel de cinnamon sugar donut, een van de allerlekkerste.

 

Dit heb je nodig:

  • 14 g droge gist
  • 350 ml melk
  • 110 g poedersuiker
  • 2 eieren
  • 80 g boter, op kamertemperatuur, gesneden
  • 680 g meel

 

Voor het frituren:

  • Plantaardige olie

 

Voor de kaneelsuiker:

  • 110 g poedersuiker
  • 1 tl kaneel

 

Als je dit recept lekker vindt,
dan vindt je deze ook zeker weten lekker

 

Zo maak je het

Mix de gist en 60 ml warm water in een kom, roer even door en zet het opzij totdat het begint te schuimen (na 5-7 minuten). Warm ondertussen de melk op in een klein pannetje op middelhoog vuur tot het lauwwarm is. Haal van het vuur af en zet het opzij.

 

Voeg de suiker, eieren, boter, 1 tl fijn zeezout, gistmengsel, melk en de helft van de meel samen in de kom van een elektrische mixer met een deeghaak. Kneed het op lage snelheid, en voeg de resterende bloem toe en laat de mixer kneden tot er een kleverig deeg ontstaat (na 4-5 minuten; het deeg zal vrij nat zijn). Leg het deeg op het aanrecht met een laagje bloem en strooi bovenop het deeg ook nog wat bloem. Rol het tot een bal en leg het dan in een met boter ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en zet opzij op een warme plek totdat de bal twee keer zo groot is (duurt 1-1½ uur).

 

Strooi wat bloem op het aanrecht en leg het deeg erop. Rol het uit tot het 1,5 cm dik is. Druk er rondjes uit met een vormpje met een diameter van 8 cm met wat meel erop, en in het midden een rondje met een diameter van 2 cm. 

 

Leg de rondjes deeg op een bakplaat met bakpapier met een afstand van ca 2 cm ertussen. Dek dit af en zet het opzij totdat ook deze rondjes twee keer zo groot zijn geworden (na 45 min of een uur).

 

Maak dan de kaneelsuiker: voeg de poedersuiker en kaneel samen in een grote kom of ondiep bord en zet het opzij.

 

Verhit de plantaardige olie in een grote pan of frituurpan op 180 °C. Frituur de donuts in groepjes, draai een keer, tot ze goud kleuren en goed gaar zijn (ca na 3-4 minuten). Wees voorzichtig! De olie kan spatten. Verwijder de donuts met een schuimspaan, doe ze in de kom met kaneelsuiker en zorg dat overal een laagje suiker zit en leg ze dan op een grote plaat. Serveer als ze nog warm zijn.

 

 

Tip: Gooi de rondjes uit het midden niet weg, maar frituur ze lekker mee en je hebt heerlijke hapklare zoetigheid.

 

Eet smakelijk!

 

 

Beeld en recept: www.gourmettraveller.com