Nou ja zeg! Water is voor honden?!

 

Wieke: Ik wist even niet of het een grap was: kinderen die geen water lusten. Wat is dat voor malligheid?

 

De Don Sarto-school in Tilburg heeft besloten dat het afgelopen moet zijn met de suikerrijke sapjes en koeken voor in de pauze. Tot mijn afgrijzen verschijnt er een foto in het ‘AD’ waarop kinderen (niet de magersten overigens) flessen water leeggooien.

 

Mensen, ik trek dat nauwelijks! Ik woon in Zambia, waar we ons best doen om met de hulp van veel Nederlanders waterpompen neer te zetten in gebieden waar men uit vervuilde riviertjes drinkt. Ik weet wel dat ik niet moet vergelijken, maar ik ontkom er niet aan. Vorige maand was ik bij de installatie van een waterpomp bij een school. Feest was het. Eindelijk water voor de kinderen om te drinken tijdens de pauze.

 

Ik zie die afschuwelijke foto in de krant van kinderen die flessen met water leeggooien. Misschien heeft de fotograaf ze ertoe aangezet, dat weten we niet. Maar ik schaam me plaatsvervangend dood. En dan de vader van het mannetje Jonairo, die uitlegt aan de krant dat water voor honden is. Hij is bang dat zijn kind uitdroogt als de temperaturen boven de 30 graden stijgen. Ook mekkert hij over de bidons, die dan wel elke dag omgespoeld worden, maar als een kind ziek is, wat dan?

 

Prop ze thuis voor mijn part vol met boterkoek en appelsap

 

Ik ben blij dat er een school is die durft in te grijpen. Iedereen weet dat obesitas ook oprukt bij kinderen. Als de ouders hun kinderen vette en zoete producten mee naar school geven, hoeft de school daar geen genoegen mee te nemen. In school bepaalt de leiding wat daar gebeurt. Thuis bepalen de ouders dat. Prop ze daar dan voor mijn part vol met boterkoek en appelsap en houd ze voor dat water voor honden is. Wat een voorbeeld.

 

Ik hoop dat de Don Sarto-school voet bij stuk houdt. En papa Kevin moet hier maar eens komen kijken met zoontje Jonairo. Water voor honden? De man heeft daarmee mij, en de tienduizenden dorpelingen hier, diep beledigd. En nu ga ik een groot glas lekker water drinken.

 

PS. Het conflict tussen school en ouders is inmiddels bijgelegd. Hopelijk blijven alle betrokkenen hun gezonde verstand gebruiken. Er is NIETS mis met water drinken. 

 

 

 

  

Wieke Biesheuvel is columnist bij Libelle, schrijft boeken, woont in Zambia en helpt de plaatselijke bevolking met medewerking van haar vriendinnen hier aan waterputten.