Wieke heeft een nep­klein­dochter in Zambia

 

Ik heb een nepkleindochtertje in Zambia, Sophia heet ze.

 

 

Sophia is het poppenkind van Amanda en haar oma is Hilda, ooit mijn buurvrouw in Katete. Het gezin verhuisde vorig jaar naar een smoorheet en vochtig dorp in het midden van nergens, Mzoro. Ik ben er in 2014 geweest en dacht: je bent wel verdoemd als je hier moet wonen! Hilda’s man Emmanuel is priester in de Anglicaanse kerk en die besliste in haar oneindige wijsheid tot overplaatsing. Vandaar dat ze nu in het klamme Mzoro wonen dus. Dochters Amanda en Michèle zitten op een school waar vijf docenten zeshonderd kinderen lesgeven. Er is een tekort aan alles. Op school en thuis. 

 

Sophia, hoor ik van Hilda, is het licht in het leven van Amanda. Regelmatig krijg ik aandoenlijke foto’s van Amanda en haar poppenkind. Vorig jaar, toen we Zambia weer bezochten, bracht ik haar mee uit Nederland.

 

‘My granddaughter in church’, (gr)ap(p)t Hilda dan, bij een foto. Het salaris van een priester in een gat als Mzoro is veel te laag. Is er iemand jarig, dan is er geen geld voor cadeaus en taart. En nu lopen hun telefoons op hun laatste benen. Die mobieltjes zijn hun levenslijnen met hun familie ver weg en met mij. Dankzij Facebook kon ik een aantal prima mobieltjes regelen. Nu moeten ze daar nog heen. Vrienden van ons, die binnenkort naar Malawi gaan, zullen ook Katete aandoen en zij willen de boel wel meenemen en bij onze vriend Benson brengen, waar Hilda alles kan ophalen als ze in het ziekenhuis moet zijn. ‘Je mag gerust wat meer meegeven hoor!’ zeggen Marga en Ron. 

 

 

 

 

Dat laat ik me geen twee keer zeggen en ik ga me onmiddellijk uitleven. Een jurkje voor Sophia, een boek voor Michèle, het oudste meisje dat prima Engels spreekt. Zo leuk mensen, dat boek! Jip en Janneke in het Engels, ‘One year in Holland’. Schriften, pennen en kleurpotloden voor de meisjes. Als nep-oma, achtduizend kilometer verderop, grijp ik nu de kans om ze eens lekker te verwennen. Dit echtpaar vecht om hun dochters een beter leven te bezorgen. Emigreren? Ze zijn al geëmigreerd, vanuit Zimbabwe, een van de acht buurlanden van Zambia. Hilda en Emmanuel zijn mijn vrienden en ik moet zo vaak aan ze denken als hier in Nederland weer eens wordt gefoeterd op ‘gelukzoekers’. Hilda en Emmanuel ploeteren hard om hun kinderen een toekomst te geven. Ze leven zuinig en ze redden het. Het gaat mij goed, dus caring is sharing. Ik zal ze steunen zolang ik hier op onze – gemeenschappelijke – aarde rondloop. 

 

Door: Wieke Biesheuvel

Wieke Biesheuvel werkte en woonde zes jaar in Zambia, is nu voorgoed terug en probeert het Nederlandse leven weer onder de knie te krijgen. Waarbij ze beurtelings verbaasd, boos, dolgelukkig, verward of blij is.

Afbeelding van Wieke Biesheuvel