Wie is Caroline van der Plas?

caroline van der plas

 

Je herkent haar uit duizenden met haar donkere krullen en leren jasje. Caroline van der Plas is na haar historische overwinning van vorige week nogal in het nieuws.

 

 

 

Ze is de medeoprichter van de BoerBurgerBeweging, die veel meer is dan een partij voor de boeren. De partij is het boegbeeld voor iedereen van buiten de Randstad, die Nederlanders voor wie de politiek volgens haar te weinig aandacht heeft. Voor de mensen in de provincie, die de afgelopen jaren talloze voorzieningen uit hun dorpen zagen verdwijnen zoals de bus, de lagere school of de pinautomaat.

 

Ooit was ze journalist voor een tijdschrift over de vleesindustrie waar haar interesse voor de boerenwereld werd gewekt. Daarover zei ze: ‘Ik vind boeren een mooi volk. Nuchter, de poten in de klei. Geen blabla. Daar hou ik wel van.’ Van de blabla is ze inderdaad niet want ze komt altijd over als iemand die weet waar ze het over heeft en die opkomt voor de zwijgende meerderheid die het niet zo op heeft met de mooie praatjes uit Den Haag.

 

Dat ze zo betrokken is bleek wel toen ze in oktober 2019 slechts een paar dagen na de dood van haar echtgenoot samen met haar zoons op het Malieveld meedeed aan het grote boerenprotest, ze moest er gewoon bij zijn. Haar man was na een heel kort ziekbed overleden maar tijd om te rouwen nam ze nauwelijks, want haar grote liefde Jan had haar zo gestimuleerd om het gewoon te doen, een partij te starten die de belangen van het platteland vertegenwoordigt.

 

Ze groeide op met twee oudere broers tegen wie ze altijd op moest boksen dus dat knokken zit wel een beetje in haar karakter. En ze neemt het niet alleen op voor de boeren. Toen ze een uitnodiging kreeg om het Songfestival in Rotterdam bij te wonen voelde ze zich met haar ‘maatje meer’ niet welkom. Mensen met een te hoog BMI zouden een te groot risico lopen als ze corona zouden krijgen en dat vond de politica pure discriminatie.

 

Of je het nou met haar eens bent of niet, ze heeft in elk geval humor. Dat bleek wel toen ze vond dat in de Tweede Kamer een bepaald debat snel gevoerd moest worden. Daarover zei ze: ‘Hoe langer we dit gaan uitstellen, hoe groter de kans is dat de heer Rutte er geen actieve herinnering aan heeft.’

 

Inmiddels heeft ze een monsterzege behaald bij de afgelopen verkiezingen voor de Provinciale Staten en staan ze in Den Haag een beetje beteuterd te kijken nu haar partij met 17 zetels in de Eerste Kamer komt. Ik ben benieuwd of haar BBB een blijvertje is en niet zoals de LPF destijds, roemloos ten onder gaat.

 

Beeld: Jeannine Rijsdijk

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit