Wie denk je wel dat je bent? 

 

Hebben perfectionisten minder rotzooi in hun auto? En zijn gelovigen misschien ook bijgeloviger als je ze onder een ladder laat doorlopen?

 

 

 

In ‘Wie denk je wel dat je bent?’ onderwerpen cabaretier en gepromoveerd wetenschapper Rob Urgert en schrijver Joep van Deudekom steeds twee groepen mensen die in de huidige maatschappij vaak lijnrecht tegenover elkaar staan aan allerlei wetenschappelijke en heel grappige experimenten om erachter te komen of ze nou echt wel zo van elkaar verschillen als ze denken.

 

Het is alweer de derde serie van dit populairwetenschappelijke programma en het is echt grappig om naar te kijken, want soms is je eigen gedrag zo herkenbaar in een ander. In de aflevering over de stresskippen tegen de ijskonijnen zag ik mezelf wel in de groep mensen die onder druk graag een extra dropje of chocolaadje in haar mond propt. Dit zogenaamde stresseten is mij dus niet vreemd. En iemand de waarheid vertellen als die niet zo leuk is om te horen, vermijd ik ook liever. De ijskonijnen daarentegen hebben daar blijkbaar niet zo’n moeite mee, maar ik ga nog liever in een hoekje zitten huilen dan dat ik zeg waar het wat mij betreft op staat. Ik vind het dan ook een hele geruststelling dat er meer mensen zijn zoals ik. Dat schept een band.

 

In het dagelijks leven kom je altijd mensen tegen die het anders doen dan jij. Zelfs Huize Smit staat soms bol van de tegenstellingen. Mijn meneer is dol op sport, terwijl dat van mij niet zo nodig hoeft. Als hij voor dag en dauw opstaat om lekker te gaan wielrennen, draai ik me nog even een keertje om onder mijn warme donzen dekbedje. Maar als we een spelletje doen kan ik juist weer heel erg slecht tegen mijn verlies. Zo fanatiek ben ik dan wel weer.

 

In de komende serie staan er weer groepen tegenover elkaar waarin je vast wel iets van jezelf herkent. Zoals de sporters tegen sporthaters (zoals ik), de stedelingen tegen dorpelingen en, dit vind ik de leukste, de jongste versus de oudste kinderen uit een gezin. Ik was thuis de jongste en mijn meneer juist de oudste. Ben ik toch benieuwd of alle clichés weer waar zijn…

 

Wie denk je wel dat je bent? Zo 27 maart om 21.30 op NPO1

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit