Dat is nou met recht gespierde taal

 

Hoe Arnold Schwarzenegger de Russen toespreekt, daar kun je niet omheen.

 

 

 

Hulp komt vaak uit onverwachte hoek. Want om nou te zeggen dat ik Arnold Schwarzenegger bedacht had als de stem tegen de propaganda aan het Russische volk?

 

De videoboodschap die hij maakte duurt negen minuten en werd in een etmaal honderden miljoenen keren bekeken en dat geeft de burger zeker moed. Miljoenen Russen die dankzij de gespierde taal van deze voormalig wereldkampioen bodybuilding horen waar hun leider dankzij zijn totale gebrek aan geweten toe in staat is en hoe het er écht aan toegaat in Oekraïne. Geen gefilterde goednieuwsshow maar krasse taal van een oude knar.

 

Zittend in zijn lederen bureaustoel kijkt hij de Russen vanachter zijn bureau negen onafgebroken minuten recht in de camera aan. Baard vergrijsd, gezicht getekend, maar desondanks nog net zo krachtig als zijn jongere versie op de poster achter hem die stamt uit de tijd waarin hij zijn kolossale spierballen nog kon laten rollen.

 

Hij vertelt over de oorlog die woedt en dat zijn gehoor vanwege de propaganda daar niet naar waarheid over geïnformeerd wordt. Maar hij praat ook over zichzelf. Over hoe hij als klein jongetje opkeek tegen Yury Petrovich Vlasov, een Russische gewichtheffer, en over zijn vader, die met de nazi’s vocht tegen het Rode Leger en daar een levenslange haat tegen Russen aan overhield. Maar hijzelf, zegt hij, hield altijd al van de Russen – and the Russians love him right back.

 

Deze video aan de Russen ging overigens net zo viraal als zijn filmpjes over de bestorming van het Capitool en de klimaatconferentie in Glasgow. Hoe de impact van zijn woorden verklaard kan worden? De man is een begenadigd spreker en in zijn typische ‘Arnoldtaal’ – met het brommende stemgeluid en dat typische accent – kun en wil je gewoonweg niet om hem heen. Als je bedenkt dat het officiële Twitteraccount van het Kremlin 22 accounts volgt en dat het account van Schwarzenegger er daar één van is, kun je op je tien vingers natellen hoe er over hem wordt gedacht in het Kremlin. Dat zijn woorden doel hebben getroffen, dat lijdt in ieder geval geen twijfel.