What’s in a name…

lewis hamilton

 

Formule 1-coureur Lewis Hamilton maakte gisteren bekend dat hij voortaan met een dubbele achternaam door het leven wil gaan. Met die van zijn vader en zijn moeder. Daar moest ik even over nadenken…

 

 

 

In Spanje weten ze niet beter. Daar krijg je bij je geboorte de achternaam van je vader en je moeder, met als gevolg dat je een indrukwekkende hoeveelheid letters moet verwerken. Eerst de achternaam van je vader en dan die van je moeder. Dat is ook de wens van Lewis en dus wordt het voortaan Hamilton Larbalestier.

 

 

Daar moest ik toch wel even over nadenken. Toen ik trouwde nam ik de naam van mijn man aan. Vlak voor mijn huwelijksdag had ik nogal een discussie met vriendinnen want sommige vonden het maar gek dat ik voortaan met de naam van mijn echtgenoot door het leven wenste te gaan. Ouderwets vonden ze dat. Ik vond het eigenlijk wel handig want mijn meisjesnaam is nogal lang en Smit is niet heel exotisch. Daar kan je weinig fout aan schrijven, dacht ik, maar dat bleek te vroeg gejuicht. Ik heb al de gekste manieren van schrijven gezien: Schmidt met Sch en dt, of Smith op z’n Engels. Blijkbaar is Smit te eenvoudig. Een andere reden om voor mijn mans naam te kiezen was, niet geheel onbelangrijk, dat ik het wel fijn vond dat we allemaal dezelfde achternaam zouden hebben als er ooit kleine Smitjes geboren zouden worden. Maar ook dat vonden sommige vriendinnen maar raar.

 

Blijkbaar zijn er nog steeds vrouwen die vanwege hun huwelijk de achternaam van hun nieuwe echtgenoot aannemen en zijn er vrouwen die er niet aan moeten denken. Die discussie is van alle tijden.

 

Inmiddels ben ik bijna 25 jaar getrouwd en vind ik het nu zelfs gek als ik mijn hele naam inclusief meisjesnaam hardop uitspreek. Terwijl ik wel altijd iets onderteken met de naam van mijn man én mijn meisjesnaam. Net als Lewis dus voortaan. Op z’n Spaans. Of: het beste van twee werelden.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit