Weet jij wat er met je persoonlijke gegevens gebeurt?

Want wat er met de medische gegevens van deze realityster is gebeurd daar schrik je echt van. Dat gun je niemand.

 

Weet je nog hoeveel gedoe er vorig jaar was over de AVG? De algemene verordening gegevensbescherming, daarin wordt geregeld hoe bedrijven en overheden om mogen gaan met persoonsinformatie. Scholen, sportverenigingen, kinderdagverblijven, huisartsen en bedrijven, iedereen was vorig jaar in rep en roer omdat ze hun systemen niet op orde hadden. Iedereen die persoonlijke gegevens bewaart van een ander heeft met deze AVG te maken. Want jouw zeer persoonlijke gegevens kunnen soms zomaar op straat belanden en dat wil je echt niet. 

 

Neem nou Samantha de Jong, die onder de naam Barbie landelijke bekendheid kreeg met – ja wat eigenlijk? Maar goed, ze werd zo bekend dat iedereen wat van haar wilde. Om een lang verhaal kort te maken: ze trok het niet langer, kreeg een beetje genoeg van al die aandacht en werd vervolgens nogal labiel. 

 

Toen ze na een zelfmoordpoging in het Haga Ziekenhuis in Den Haag was opgenomen, bleek uit een routinecontrole dat er vijfentachtig medewerkers onrechtmatig in haar dossier hadden zitten spitten. Vijfentachtig mensen die daar helemaal niks te zoeken hadden! Want ze hadden ‘geen behandel- of zorgrelatie met de patiënt’, aldus het ziekenhuis na een eigen analyse.

 

Nou, toen waren de rapen gaar. De Autoriteit Persoonsgegevens onderzocht de zaak en kwam tot de conclusie dat het ziekenhuis de beveiliging van de patiëntendossiers totaal niet op orde had. “De AP vindt het een kwalijke zaak dat een ziekenhuis de interne beveiliging van patiëntendossiers niet op orde heeft. Daarbij past een ferme boete. De relatie tussen een zorgverlener en een patiënt hoort volstrekt vertrouwelijk te zijn. Ook binnen de muren van een ziekenhuis. Het maakt daarbij niet uit wie je bent”, aldus Aleid Wolfsen, voorzitter van de autoriteit.

 

En gelukkig maar. Want het is toch van de zotte dat iedere Jan met de korte achternaam zomaar in jouw persoonlijke gegevens kan gaan zitten neuzen! Dat gaat niemand toch ene fluit aan? Dat zou lekker worden zeg?! 

 

Daarom krijgt het ziekenhuis een forse boete van maar liefst 460.000 euro. Boem! Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. Ook in een ziekenhuis. Dat geld had dus ook naar patiëntenzorg kunnen gaan. Dat is dan wel weer een jammer… Maar ja, boontje komt om zijn loontje…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit