Wat zou je doen met zoveel miljoen

In de Noord-Brabantse gemeente Reusel-De Mierden is wat bijzonders aan de hand. Op de tiende dag van deze maand is ‘ie plotsklaps daar gevallen: de Mega Jackpot van de Staatsloterij. 

 

Volgens Wikipedia wonen er ruim dertienduizend inwoners in Reusel – De Mierden. Als daar opeens een multimiljonair woont, dan zou dat opvallen, toch? Iemand is daar vanmorgen wakker geworden met een bedrag van zevenentwintig komma acht miljoen euro in zijn spaarvarken. Netto, dus niks voor de Belastingdienst. Zou hij überhaupt weten dat ie zo’n dikke prijs heeft gewonnen? 
 

Ik vergeet namelijk altijd dat de trekking van de loterij op de tiende van de maand is, en dan kom ik er vaak pas na twee dagen achter dat ik ook een lotje had. Het moment tussen het kijken naar het getal op mijn staatslot en de uitslag schiet er wel van alles door mijn hoofd, hoor, variërend van een nieuwe tas tot een droomvilla met oprijlaan. Hoeveel zou ik winnen?
 

Maar de werkelijkheid is helaas anders. Voor mij geen begeleiding hoe ik dat enorme bedrag uit moet geven of juist moet behouden. Mijn hoogste prijs tot nu toe is vijf euro. Tsja, daar kan ik net een bosje tulpen van kopen op de markt.

Wat gebeurt er met de winnaar van die jackpot?  Zou je soms heel gekke dingen gaan doen? Een nieuwe tas aanschaffen is nog wel normaal, of niet? Maar zou je verder heel anders gaan leven? Stoppen met werken, verhuizen naar een dure buurt, of doe eens gek, naar je eigen eiland? En zou je opeens heel andere kleren gaan dragen? Misschien trakteer je jezelf wel op een nieuwe neus bij de plastisch chirurg? 

 

 

Lijkt me lastig hoor. Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Geen geldzorgen is fijn, maar zorgen hebben omdat je zo’n groot vermogen wint lijkt me knap lastig. Moet je daar weer over nadenken. Deze winnaar zal de eerste niet zijn die zijn nieuwe rijkdom in handen van een foute investeerder legt, die er vervolgens met jouw net gewonnen geld vandoor gaat. 
 

Misschien melden er zich verre, maar inhalige familieleden of krijg je opeens een heleboel nieuwe zogenaamde vrienden die wat van je willen. Ik moet dan altijd denken aan dat nummer van Herman Brood en Henny Vrienten: ‘Als je wint, heb je vrienden. Rijen dik, echte vrienden. Als je wint, nooit meer eenzaam, zolang je wint.’ Luister m hier!
 

Wat een gedoe zeg, zoveel geld winnen. Ben ik toch weer hartstikke tevreden met m’n bosje tulpen. 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit