Was dat even goed nieuws!

 

Hebben we zomaar ineens een beoogde minister-president!

 

 

 

En ook nog eens één voor alle Nederlanders. Ervaren op het terrein van justitie en veiligheid, een ‘verbinder’, nuchter, degelijk, slim, onafhankelijk.

 

Wat kunnen we verder wensen? 

 

Daar zeg je al zowat. De mitsen en maren waren in ieder geval niet van de lucht van de week. Het hele Nederlandse journaille had zich ingegraven in Schoofs dossiers en publicaties op zoek naar addertjes onder het gras en beren op de weg. Meteen werd de politieke onervarenheid van Schoof onder een vergrootglas gelegd waardoor het zonder twijfel voortdurend laveren voor hem zal worden. Zeker met de dominante partijleiders waarmee hij te maken krijgt. Realiseerde Schoof zich überhaupt wel voldoende dat hij het beleid zal moeten uitwerken en verdedigen wat door de vier fractieleiders in elkaar geknutseld is en waar al zoveel losse eindjes en zwarte gaten in zitten? Hoeveel speelruimte zal hij daarbij krijgen? Hoeveel speelruimte zal hij nemen als hij bij voortduring beteugeld en geregisseerd gaat worden door de politieke bazen van de regering?

 

Het antwoord is dat we dat niet weten omdat we dat niet kúnnen weten. En daarom vroegen we het gewoon aan Jan en Alleman die, niet gehinderd door enige kennis van zaken, was aangeschoven voor kan-niet-schelen-welk-programma-of-welke-uitzending op radio of tv, waarbij het er vooral om te doen is om je zo kritisch en negatief mogelijk uit te laten. Met als absoluut dieptepunt de dertigjarige cartoonist Jip van der Toorn die voor de uitzending van Jeroen Pauw een eindeloos vernietigende monoloog over Dick Schoof had ingestudeerd die voornamelijk was gebaseerd op aannames en veronderstellingen.

 

Iedereen praat elkaar na in aannames en veronderstellingen. Mag de teneur gewoon niet positief zijn? Want stel je voor dat we onze nieuwe premier het voordeel van de twijfel zouden geven? Stel je voor dat dit nieuwe kabinet en deze nieuwe minister-president het gaan redden? Stel je voor dat tenminste een paar hoofdpijndossiers opgelost gaan worden? Stel je voor dat de Groningers gecompenseerd worden en de toeslagenouders gerehabiliteerd? Stel je eens even voor dat er echt meer huizen komen en dat Ter Apel niet langer wordt overlopen door een wanhopige stroom asielzoekers…

 

Stel je eens voor dat we onze beoogde minister-president Dick Schoof gewoon het voordeel van de twijfel zouden geven en zouden ophouden met het zoeken naar addertjes onder het gras en beren op de weg?

 

Inderdaad. Stel je eens even voor!

 

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans