Wanneer het nieuws niks nieuws meer brengt

Worden jullie ook zo somber van al die berichten over geweld en het niet naleven van regels en afspraken?

 

 

Over fouten die gemaakt worden door de mensen die werken, en de armoede onder de mensen die niet werken? Over het afnemen van testbereidheid naast het toenemen van nepnieuws, en het smelten van ijskappen naast het bevriezen van tegoeden? Ik ben het soms zó zat. En dan heb ik zo genoeg van al dat nieuws dat allang niet meer aanvoelt als nieuw.

 

En daarom was ik al overgestapt op Goed-Nieuws-NL. Kijken of ik dan wat positievere dingen zou binnenkrijgen. Maar die site is helaas opgeheven wegens te weinig bezoekers en te weinig goed nieuws. Zucht.

 

Maar nieuws gaat toch over iets dat afwijkt, zou je zeggen. Dus als er elke dag records worden gebroken in temperatuur, besmettingen, neerslag en cocaïnevangsten, dan is dat toch geen nieuws meer? Dan moet je het alleen nog melden wanneer er een dagje géén records worden gebroken. Toch? En als je bijvoorbeeld meldt dat gisteren de lucht juist mínder CO2 bevatte, word ik ook nog blij van dat “nieuws”.

 

Toch ging het daar bij Goed-Nieuws-NL ook niet over. Zou er dan écht geen goed nieuws meer zijn, vroeg ik me bezorgd af. Want bij nu.nl wordt de pagina met goed nieuws ook nog maar een keer per week ververst. Erg toch?

 

Dus nu denk ik steeds vaker: laat maar, al dat nieuws. Als ik lees dat weinig mensen in de zorg zich laten vaccineren, voel ik me bedot. Ik heb het namelijk wel gedaan om (onder andere) hén te ontlasten.

 

En niet veel later blijkt dan weer dat het er maar een paar waren die de vaccinatie hebben geweigerd. En dan is het dus opnieuw nieuws, maar voel ik me al bedot.  

 

En toen moest ik weer een QR-code regelen, om zo min mogelijk in contact te komen met die niet-gevaccineerden. Dus regelde ik dat ook. En daarna las ik weer dat er doktersassistentes waren die valse QR-codes verkochten. Pfffff…. Wat hebben mijn inspanningen om dat virus te bestrijden dan nog voor zin?  

 

Zouden slechte mensen het dan toch gaan winnen? Zou liegen, bedriegen, bedreigen en stelen dus toch lonen? Want al die figuren die dat doen, lijken het veel beter voor elkaar te hebben dan ik. Zij kunnen zonder moeite gaan en staan waar ze willen, en als ik bijvoorbeeld iets lees over een criminele bende die wordt opgerold, zie ik de duurste spullen in beslag worden genomen, maar hoor ik ook altijd dat er nog niemand is aangehouden. Hoe kan dat nou?

 

En dus heb ik besloten om de krant op te zeggen, het achtuurjournaal te skippen en op mijn telefoon alle nieuwsapps te verwijderen. Ik ben het spuugzat, al die berichten waar ik me belabberd van ga voelen. En ik wil ook voorkomen dat ik er depressief van word, want ik lees telkens weer dat steeds meer mensen steeds depressiever worden, maar dat hulp voor al die mensen ontbreekt, en er gebeurt verder niets. Niemand doet iets! Bah. 

 

Terwijl ik tegelijkertijd lees dat we mensen voor de lol de ruimte in kunnen schieten!

 

Nou… waarom gebruiken we dat dan niet voor mensen die moedwillig het milieu belasten, of anderen bewust schade toebrengen? Dan heeft de uitstoot die zo’n lancering veroorzaakt tenminste nog zin!  

 

En als je dán een bal vol simkaarten en drugs naar een gevangene wilt schieten, ben je wel effe bezig. En bewegen is ook nog gezond, dus is het trainen daarvoor heel erg goed voor je!  

 

Echt hoor. Het is zo simpel. Denken in oplossingen is veel gezonder dan al dat negatieve nieuws alleen maar rondstrooien of absorberen!   

 

 

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke