Wachtgeld ontvangen terwijl je gewoon een baan hebt?

 

Uit documenten die de Volkskrant heeft opgevraagd, blijkt dat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff per jaar 37.000 euro wachtgeld krijgt.

 

 

Zevenendertigduizend euro? Zoveel? Waarom dan?
 

Omdat hij in het kabinet-Rutte II tweeënhalf jaar staatssecretaris was en minder dan vier weken minister is geweest. Daarom krijgt Klaas ruim drie jaar lang een riant opgehoogd salaris naar bewindspersonenniveau.

 
Dat vind ik eigenlijk een beetje gek, want een fractievoorzitter zit niet bepaald op een houtje te bijten. Per jaar verdient Dijkhoff 115.000 euro. Dan heb je die extra 37.000 toch helemaal niet nodig?

 
Die wachtgeldregeling is ooit in het leven geroepen voor het geval je als politicus je baan verliest. Bijvoorbeeld als het kabinet valt, of als je niet wordt herkozen als parlementslid. Vind ik ook al dubieus hoor. Want iemand die geen parlementariër is en zijn baan verliest krijgt geen wachtgeld en moet het gewoon met een uitkering doen.

 
Nu is Dijkhoff niet de enige die wachtgeld opstrijkt. GroenLinkskamerlid Isabelle Diks kreeg tot niet zo lang gelden ieder jaar zevenduizend euro wachtgeld extra bovenop haar salaris. Ze was achtenhalf jaar wethouder en ‘dan heb je een bepaald bestedingspatroon’, aldus Diks. ‘Ik heb me er niet op kunnen voorbereiden dat mijn inkomen achteruit zou gaan omdat ik heel plotseling met voorkeursstemmen in de Kamer kwam.’

 
Wat een slap excuus. Alsof iemand die plotseling zijn baan verliest daar geen last van heeft? Die kon zich daar ook niet op voorbereiden en moet zonder wachtgeld maar zien hoe ze haar bestedingspatroon in de toekomst vast kan houden. Gelukkig vond GroenLinks dat ook en in overleg met de fractie besloot Diks om het geld dat ze al gekregen had terug te betalen. 

 
Dus omdat het mag, moet je het ook maar doen? Dijkhoff laat weten dat hij vindt dat hij er nu eenmaal recht op heeft en ziet het als onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Daarom doet de fractievoorzitter er dan ook geen afstand van.

 
Ik ben benieuwd wat dit akkefietje voor de VVD doet in de volgende zetelpeilingen voor de Tweede Kamer.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit