Multi­tasken een kunst?

 

Caroline: Zullen we met z’n allen afspreken dat wij vanaf nu het goede voorbeeld geven?

 

Multitasken, ik geef het gewoon toe: ik kan het niet. Er gaat geheid iets mis. Ik zet mijn deodorant in de ijskast als ik tijdens het boodschappen uitpakken ook de hond eten geef. Of ik geef haar ongekookte pasta uit de zak die ik toevallig in mijn handen heb. En als ik tijdens het bellen een stukje probeer te tikken, komen daar woorden uit mijn telefoongesprek in terecht.

 

Als ik over straat loop en ik wil appen, moet ik stilstaan, anders lukt het niet om een berichtje te tikken. Dan botsen er weleens mensen tegen me aan ja, maar sorry zeggen volstaat in zo’n geval. Hoe ik het voor elkaar zou moeten krijgen om te appen of bellen tijdens het autorijden of fietsen? Ik heb geen idee. Om me heen zie ik het echter aan de lopende band gebeuren. Hoe haal je het in hemelsnaam in je hoofd om midden in de ochtendspits te gaan bellen of appen in de auto, terwijl het om je heen krioelt van de medeweggebruikers? En dan heb ik het nog niet eens over fietsers die dat doen, met een kind voor- en een kind achterop. Hoe belangrijk kan het zijn wat je aan het doen bent? En dan ernstig verstoord opkijken als iemand vindt dat je niet leuk aan het verkeer deelneemt en er langs wil…

 

Sorry, ik draaf door, maar het is een onderwerp waar ik me vrijwel iedere dag weer over opwind. En ik begrijp al jaren niet waarom er geen enorme boetes voor gegeven worden. Daar lijkt nu dus eindelijk verandering in te komen: Veilig Verkeer Nederland heeft een brief aan demissionair minister Blok gestuurd. Daarin stellen ze voor om het gebruik van de smartphone in de auto net zo zwaar te bestraffen als rijden met een slok op. Daar is ook alle reden toe, want het aantal verkeersslachtoffers is, na jarenlang gedaald te zijn, met de groeiende populariteit van de smartphone weer toegenomen.

In de brief staat dat het zelfs technisch mogelijk is om smartphonegebruik tijdens het rijden helemaal onmogelijk te maken. Lijkt mij een strak plan, volgens mij bestaat er geen enkel argument om het niet te doen, uitbannen die handel!

 

Caroline Griep is journalist en personal organizer. Ze schrijft over opgeruimd leven. In ruime zin. En over het op de rails houden van haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder en vrouw van 50+.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs