PGGZP?

 

Zomer 1978. Ik was net begonnen als redacteur-ontwerpster-stylist bij het tijdschrift Ariadne (wie kent het nog?). En ik moest heel veel leren natuurlijk, die eerste maanden. Gelukkig had ik collega Hugo die me wegwijs maakte. En natuurlijk de hoofdredacteur. Ach, eigenlijk hielp iedereen hartstikke lief mee.

 

Kortom, binnen de kortste keren had ik het werkende leven onder de knie, begreep ik wat er van me verwacht werd en produceerde ik vrolijk mee. Sommige dingen vergden wat meer tijd. Bijvoorbeeld de ‘redactie-geheimtaal’. Dat er mensen waren die een andere naam hadden dan waarmee ze aan ze voorgesteld werden. Bijnamen dus op de redactie. Even wennen. En dat er heel veel termen afgekort werden. Ook allemaal uit je hoofd leren. Lukte aardig.

 

Allemaal even wennen, maar ik sloeg me er dapper doorheen en had het hartstikke leuk. Mocht ook binnen de kortste keren van alles zelfstandig doen, dus ik had het goed naar m’n zin. Wat me opviel, was dat er best veel privéaangelegenheden met elkaar gedeeld werden. Had ik niet verwacht. Dat je dat nou op school doet met je beste vriendinnetjes, maar op je werk?

 

Dat hoorde er dus blijkbaar bij

 

Na drie maanden begreep ik alles en was ik ingewerkt. En begreep ik ook zo’n beetje wat het werkende redactie-leven betekende. Tot er een vakantiekaart van een collega kwam, die de redactie rondging en dus ook bij op mij tafel belandde. Leuk verhaal over wat ze allemaal gezien en beleefd had, met onderaan de mededeling PGGZP.

 

Eigenlijk durfde ik niet te vragen wat het betekende, totdat ik even alleen was met de hoofdredacteur. Ik wilde ook weer niet het gevaar lopen dat er essentiële informatie aan mijn kennis ontbrak. Wie weet waar ik het voor nodig zou hebben…

 

Wat het betekende? Ze moest lachen. PGGZP = Poepen Gaat Goed Zonder Pillen.

 

Oho!

 

Zelfs dat voor veel vrouwen bekende vakantieprobleem werd dus vrolijk met collega’s gedeeld!

 

  

Door Franska

Fotografie: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter