De Bretonse streeptrui

 

Tamara: als er één kledingstuk de laatste 100 jaar alle trends heeft doorstaan, dan is het de Bretonse streeptrui wel. Van Picasso tot Kate Moss, iedereen loopt er in weg. Logisch, want hij past werkelijk bij alles. Ik achterhaalde de geschiedenis en ontdekte 5 dingen die je vast nog niet wist…

 

1. De Bretonse streep werd op de modekaart gezet door Coco Chanel (1917). Het verhaal gaat dat Coco een tripje maakte naar de Franse Rivièra en daar verliefd werd op de look van de mariniers. Naast iconen als Audrey Hepburn, Jackie O, Brigitte Bardot, Kate Moss en Marilyn Monroe heeft de Bretonse streep ook de kunstwereld veroverd. Kijk maar naar plaatjes van kunstenaars als Picasso en Andy Warhol. En niet te vergeten Jean Paul Gaultier, de tegenwoordig geldt als de ambassadeur van de streeptrui, niet alleen voor zichzelf, maar ook in zijn collecties en in advertenties zweert hij er bij.

 

2. De strepen waren oorspronkelijk favoriet bij de Franse vissers en daarna werd het shirt onderdeel van de Franse marine-outfit. De trui speelt ook in de film vaak een hoofdrol: denk aan James Dean in ‘Rebel without a Cause’ en ‘Funny Face’ met Audrey Hepburn.

 

3. Een van de leukste dingen van de Bretonse trui is dat hij niet duur is. Het oermerk van de Fransen zelf is Armor Lux. Daar heb je er al een van, voor een krappe vijftig euro. Verder hebben ze bij alle grote winkelketens wel een lookalike.

 

4. Het allereerste ontwerp laat zien dat het shirt maar liefst 21 strepen telde. Elke streep stond symbool voor een overwinning van Napoleon.

 

5. Waarom droegen de Franse vissers eigenlijk wit-blauwe strepen? Omdat ze dan beter zichtbaar waren als ze overboord sloegen.
 

 

Blauw gestreept kussen €7,99 Xenos

 
Gestreepte espadrilles €6 Hema

 
 

Het echte Bretonse shirt €55 Armorlux

 

 

 

Hip & happening: Tamara van Gelderen weet daar alles van. Als fotostylist is zij altijd als eerste op de hoogte van leuke festivals, inspirerende modetrends en mooie producten . Gelukkig deelt ze dat met ons op Franska.nl!

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter