Waarom praten we in onze slaap?

 

 

 

 

Gelukkig heb ik hier geen ‘last’ van en ben ik een hele stille slaper (mijn ex checkte zelfs wel eens of ik sliep en of niet stiekem het loodje had gelegd), maar ik heb weleens het genoegen gehad om naast iemand te liggen die volledige monologen hield in zijn slaap.

 

 

 

In dit geval kon ik hem heel duidelijk verstaan (al hadden zijn zinnen verder weinig logica), sommige mensen brabbelen meer. Of krijgen de slappe lach in hun slaap. Maarre, hoe komt dat eigenlijk?

 

Mocht je er trouwens van overtuigd zijn dat jij absoluut niet praat in je slaap, think again: uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de mensen wel eens aan het brabbelen is geweest. En dat brabbelen, dat ontstaat tussen de verschillende slaapfases die we in een nachtrust meemaken.

 

Zo beginnen we bij de inslaapfase en eindigen we in de REM-slaap, waarbij je hersenen eigenlijk net zo alert en actief zijn als wanneer je wakker bent. Het enige verschil is dat je lichaam in een soort staat van verlamming verkeert. In de fase die ertussen zit, wanneer je in een diepe slaap bent, is je hersenactiviteit juist bijna niet-bestaand, maar kan je je lichaam wél bewegen. Dit is de fase waarin bijvoorbeeld slaapwandelen kan voorkomen.

 

Het bijzondere is dat slaapwandelen in een bepaalde fase voorkomt, maar praten in je slaap niet: dat kan op willekeurige momenten zijn en is dus veel minder voorspelbaar. In de meeste gevallen begin je te praten wanneer je van de ene fase overgaat naar de andere. En dat betekent dus ook dat wat je zegt niet altijd te maken heeft met wat je op dat moment droomt. Kan wel natuurlijk, maar hoeft absoluut niet per se. 

 

En dan de grote vraag: waarom? Tsja, dat is niet helemaal duidelijk. Als je veel last hebt van stress of als je sowieso een onrustige slaper bent, zou de kans groter zijn dat je in je slaap niet stil te krijgen bent. Maar — zo bleek uit een Turks onderzoek — het kan ook genetisch zijn. Dus als je vroeger thuis wakker werd gehouden omdat je ouders comateuze dialogen hielden, dan is de kans groot dat jij ook je mond niet houdt wanneer je slaapt. 

 

Bron: Quest

 

Lees ook
Zo vaak steekt een mug per nacht
Science says: op deze leeftijd ben je op een hoogtepunt

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer