Waarom oudste kinderen succesvoller zijn

 

En jongsten grappig en geliefd.

 

 

Niet alleen wie je ouders zijn en waar je wieg staat bepaalt wie je wordt, ook de volgorde van geboren worden gaat je vormen. Ben je altijd de jongste in een groep of ben je een lange tijd het enige kind in een gezin geweest? Degene op wie alle ogen gericht waren of dat leuke kleintje dat ergens in de hoek kruipt terwijl je ouders honderd andere dingen aan het doen zijn?

 

Oudere kinderen succesvoller

Er zijn natuurlijk honderd onderzoeken gedaan naar de psychologische effecten hiervan en wat overall blijkt is dat oudste kinderen succesvoller, verantwoordelijker, georganiseerder en zelfverzekerder zijn.

 

Best logisch. Zij hadden ten eerste altijd een publiek voor elk stapje dat ze zetten. Iedereen keek naar hen en moedigde hen aan. Daardoor werden ze zelfverzekerd. Bovendien kwam er daarna een kind dat sowieso achterliep in ontwikkeling ten opzichte van hen, dus dan voel je je nog meer groeien. Je bent georganiseerd omdat er niemand anders is die het voor je regelt, en familiegericht omdat er in je omgeving niet heel veel meer is dan jij en je ouders.

 

Jonge kinderen zijn grappiger

De kans dat je als jongste kind je oudere broers en zussen gaat inhalen op cognitief gebied is klein. Daarom moet je een andere kaart trekken waarmee je de aandacht krijgt. Grappig zijn en de lolbroek uithangen is een probaat middel. Verder ben je avontuurlijk, want er is altijd iemand in de buurt die je op sleeptouw neemt, en ben je rustig ook tegendraads tegen je meerderen. Er zijn altijd zoveel opvoeders om je heen dat je je niet heel afhankelijk voelt van een persoon, dus je durft best een beetje tegengas te geven. Je bent creatief (veel artiesten zijn de laatstgeborenen) en flexibel. De wereld is, in tegenstelling tot die van je oudere broers en zussen, niet om jou heen geboetseerd. Jij werd vaak als laatste opgetild en in een auto gezet, niet wetende waar jullie naartoe zouden gaan en er volledig op vertrouwend dat het allemaal wel leuk en gezellig zou worden.

 

Je bent wel iets minder georganiseerd omdat je er stiekem een beetje van uitgaat dat er altijd wel iemand is die de zaakjes voor je heeft geregeld of oplost.

 

Science says: de tweede in het gezin is het lastigst

 

Dit herken je als je de jongste thuis bent in een huis vol meiden.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach