Waarom je vandaag nog richting de Amazone in Brazilië moet gaan

 

Het verschil tussen een vakantie en een reis? Over tien jaar herinner jij je waarschijnlijk niet meer die strandvakantie in Spanje, maar wél die trektocht door de jungle waar je die tarantula zag.

 

Wel die middag dat je onder een waterval stond. Wel die ochtend dat je vanuit je kleinschalige lodge (op palen!) werd wakker gebruld door de howler monkeys om 04.00 uur. Nee nee, dat vind je niet in Europa. Wel in Brazilië, de ‘groene longen’ van de wereld. Misschien heb je er nooit over nagedacht die kant op te gaan, maar de Amazone is het grootste tropische regenwoud én meest rijke ecosysteem ter wereld. Dit is waarom je volgende reis naar Brazilië gaat.

 

Je wilt dit bijzondere natuurverschijnsel minimaal één keer gezien hebben

Gevalletje bucketlist. Met een oppervlakte van 5,5 miljoen vierkante kilometer is het Amazoneregenwoud het grootste aaneengeschakelde regenwoud ter wereld, dat door negen landen loopt. Gewoon even ter vergelijking: dat is een gebied zo groot als de helft van Europa. 60% van de Amazone ligt in Brazilië en nergens komen zoveel planten- en diersoorten voor als hier.

 

 

Je redt het regenwoud

Misschien denk jij dat je natuur support door níet te gaan, maar zonder toerisme heeft de Braziliaanse inheemse bevolking geen andere optie dan de landbouw in te gaan. Waarvoor inwoners (spijtig genoeg) geen andere keuze hebben dan zelf stukken Amazone plat branden om te kunnen verbouwen. Dus simpel gezegd: jouw bezoekje aan Brazilië doet meer voor de natuur dan je denkt.

 

Niet geheel onbelangrijk te vermelden: de natuurfreak in je wordt gek

Nergens vind je zo’n uitgebreide flora en fauna als hier. Ooit een luiaard van dichtbij gezien? Geloof me, dat wil je. Oh, en kaaimannen in het donker spotten vanuit je bootje is ook best een ervaring. Net als op piranha’s vissen. De Freek Vonk in je komt he-le-maal omhoog.

 

 

De accommodaties zijn niet normaal mooi

Saaie hotelkamers, die kennen ze niet hoor, in de Amazone. Slapen in een lodgeop 20 meter hoge palen is eerder regel dan uitzondering. Geloof me: dit zijn de overnachtingen die je je jaren later nog herinnert. En anders heb je de foto’s nog, want die houten hutjes op het water doen het hartstikke goed op camera.

 

Sorry, maar ze hebben er ROZE dolfijnen

Als je het hoort, kun je het bijna niet geloven, maar één van de grootste eyecatchers van de Amazone is de roze dolfijn. Deze rivierdolfijn komt alleen voor Zuid-Amerika en laat zich regelmatig aan mensen zien. Mooi weetje: ze zullen nooit uitsterven want de bevolking ziet ze bijna als heilig en wil absoluut niet op ze jagen.

 

 

Omdat je de Meeting of Waters wilt zien

Stel je voor: je zit op een bootje, crost de rivier over en ziet links een totaal zwarte rivier (de Rio Negro) en op rechts de zandkleurige Amazonerivier. Naast elkaar, zonder dat ze mengen. Twee verschillende soorten water die nooit overvloeien maar elkaar gedogen. Weet je wat voor mooi Kodak-momentje je dat oplevert?

 

En over water gesproken: het spiegeleffect van de Amazonerivier is bizar om te zien

Ken je die plaatjes van de Amsterdamse grachten die zo mooi weerspiegelen in het water? Zoiets heb je in de Amazone ook, maar dan tien keer groter. Met de bomen, de wolken, met alles wat je ziet. Eenmaal op de boot vaar je een landschap in, dat zó weerspiegeld wordt in het water dat het net lijkt alsof je de afgrond invaart. Je ziet letterlijk niet wat onder en wat boven is.

 

Op vakantie naar het Amazonegebied, het is een reis die je nooit meer gaat vergeten. Boek jij die tickets vast? Zie ik je op Schiphol.

 

Door: Redactie Amayzine.com