Lief, liever, liefde

 

‘Als ik bij mamma ben, voel ik liefde in mijn hart,’ zegt Ties van acht. ‘Het maakt de wereld mooier als we fijn met elkaar spelen.’ 

 

Of dit lief is? Dit is liever dan lief!

 

Sanna van zes wordt blij als haar mamma haar een kusje geeft. En Minka van twaalf vindt liefde heel belangrijk, want liefde maakt de wereld mooi en gezellig – denk aan hartjes in de kleur rood en aan haar paarden en hond die er altijd voor haar zijn. Of ze nou blij, boos of verdrietig is, ze krijgt altijd blijdschap en liefde van hen.

 

En er zijn meer van dit soort hartverwarmende quotes en verhaaltjes. Veel meer! Opgetekend door bestsellerauteur Barbara Muller die voor haar ‘Lief, liever, liefde’ zo’n honderddertig kinderen en ouderen interviewde en hun kijk op de liefde bundelde (in wat alweer haar zevende boek is) omdat het ‘niet goed gaat met onze wereld en veel van haar bewoners’ – denk: oorlog, honger, uitbuiting, natuurrampen, het milieu. Liefde is wat we nodig hebben. Heel veel liefde! Vooral kinderen, die als pasgeborenen zachtaardig en puur zijn, eerlijk en wijs. Aan ons volwassenen de taak, vindt Barbara, om goed voor ze te zorgen, hun onvoorwaardelijk de ruimte te geven om hun eigen unieke zelf te zijn en ze met bakken liefde te overladen.

 

Barbara zelf is getrouwd, moeder van twee dochters en sociaal ondernemer. In dat licht richtte zij onder meer Stichting het Babyhuis en Stichting Beschermde Wieg op. De eerste stichting vangt (aanstaande) moeders op om hen te ondersteunen bij het moederzijn en de tweede stichting biedt hulp aan zorgmijdende vrouwen die hun zwangerschap met niemand delen, alleen bevallen en hun kind op straat achterlaten of zelfs doden. 

 

Het is vanwege deze initiatieven dat Barbara Ashoka-fellow werd. Even ter illustratie: Ashoka – ’s werelds grootste non-profit netwerkorganisatie voor sociaal ondernemers – selecteert sociaal ondernemers die een uniek concept hebben bedacht dat de wereld mooier maakt op het gebied van oorlog, milieu, kinderleed, armoede en klimaat. Ashoka-fellows (Nederland heeft er maar tien) zijn de leiders die dit voor elkaar boksen.

 

 Hetgeen hard nodig is, vindt ook Romy van elf. Want zij heeft last van de problemen in de wereld. Er gebeurt immers veel te veel dat slecht is voor mens en dier, vindt ze. ‘Dus doe je best!’ Helemaal mee eens, zegt Tijs van zes, die vindt dat we echt veel liever moeten zijn voor onze wereld. Of, om met Ronella van twaalf te spreken: ‘Mensen respecteren, iets aardigs voor iemand doen en elkaar vertrouwen, dat is pas liefde!’ 

 

Lief, liever, liefde kost € 15,- en de gehele opbrengst gaat naar Stichting Beschermde Wieg. Te bestellen via barbaramuller.com waarbij Barbara’s persoonlijke ‘Lief, liever liefde-boodschap’ er automatisch bijgeleverd wordt.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans