Waarom je echt naar Jamaica op vakantie wil

 

Nieuwe plekken ontdekken, ik hou ervan. Dat zullen velen met mij eens zijn.

 

 

 

Meer reizen, dat was na corona dan ook mijn voornemen. Nou, ik heb me eraan gehouden. Ik heb namelijk een prachtige reis door Jamaica gemaakt en ik kan dit eiland niet genoeg aanraden. Echt, wat een mooie bestemming met lekker eten, vriendelijke mensen en natuurlijk dat zonnetje. Waar te beginnen? Want geloof me: ook jij wilt dit jaar naar Jamaica.

 

Een winter-liefhebber ben ik nooit geweest: geef mij maar warmte en zon. Dus daarom ben ik nu alweer aan het wegdromen bij een trip terug naar dit bijzondere en indrukwekkende eiland. Sterker nog; misschien ben ik al wel stiekem een vakantie hier weer naartoe aan het plannen.

 

De temperatuur (het hele jaar door)

Ja, natuurlijk moet dit dan even het eerste puntje zijn. Want ik hóu dus van bestemmingen waar je het hele jaar door terecht kan. Ik heb eens een vakantie naar Curacao geboekt omdat ik écht naar de zon wilde tijdens deze grauwe wintermaanden. Tsja, zon kreeg ik — maar daar hield het wel bij op. Ik miste helaas toch een beetje mooie natuur en verschillende dingen om te ondernemen. Een belangrijk eerste puntje dus (want je kan zowel in de lente, zomer, herfst en winter naar Jamaica en het is altijd lekker), maar in combinatie met de andere punten is het helemáál fijn.

Het eiland

Wat mij verbaasde is hoe groen dit eiland eigenlijk is. Nu ging ik erheen met weinig verwachtingen, maar mijn bestemming hiervoor in het Caribische gebied was Curaçao, en als je daar bent geweest weet je: dat is allesbehalve groen. Eerlijk gezegd was de reden dat ik nul verwachtingen had van Jamaica omdat mijn vorige Caribische eiland een beetje tegenviel. Dit eiland had echter alles: een enorm mooie natuur, overal groen, prachtige watervallen (sla absoluut de Ys-watervallen niet over, bijzonder mooi) en natuurlijk de Rastafari die hier wonen. Wij zijn naar het Rastafari Indigenous Village geweest bij Montego Bay en dat is zo leuk en interessant om te doen. Het zijn onwijs vriendelijke mensen die heel enthousiast over hun levensstijl kunnen vertellen.

 

Het eten

Op het resort waar ik verbleef (Sandals) was het eten sowieso erg goed (van Indiaas tot Italiaans, maar ook de Jamaicaanse keuken is aanwezig), maar buiten het resort heb ik ook erg lekker gegeten. Sterker nog, de lekkerste snack hebben we gewoon gehaald bij een benzinestation. Dat was een beef patty met kaas (die je ook zonder kaas kunt bestellen of met kip), wat ik het beste kan beschrijven als een soort bladerdeegpakketje in de vorm van een empanada met heerlijk sappige beef en smaakvolle kaas. Zó lekker. Maar ook de jerk chicken (of beef,of vis) waar Jamaica om bekend staat is echt tóp. De klassieke manier in Jamaica om dit te bereiden is om het vlees of vis op groen hout te leggen en er dan metalen overheen te plaatsen. Het vlees krijgt door de stoom en het hout wanneer het gebakken wordt een rokerige smaak.

 

Natuurlijk moet ik ook nog even een apart kopje wijden aan de Jamaicaanse rum, want ja, ik wist heus wel dat Jamaica daar ook om bekend stond. Nu ben ik zelf niet echt een rumliefhebber, maar de lekkerste heb ik hier wel geproefd. Ik bracht een bezoekje aan het Hampden Estate (wat veel jaloezie opwekte bij mijn rumdrinkende vrienden) en dat is toch wel even next level rum. Neem dus als je kan zeker een flesje mee, want je maakt je vrienden er blij mee, én het is hier een stuk goedkoper.

 

De mensen

De officiële taal is Engels, wat het communiceren makkelijk maakt. Dat vind ik persoonlijk altijd wel prettig in een ver land, dat je in ieder geval altijd hulp kan vragen aan de lokale mensen. Echter zul je echt geen hol verstaan van hun taal onderling, dat is namelijk Patwa, een mix van Engels en Creools. Ik heb een lesje geprobeerd, maar het is toch wel aardig makkelijk op te pikken. Tip: zeg achter elke zin ‘ja, man’ en je voelt je al een stuk meer local. Grappig hoe snel je dat namelijk oppikt; na twee dagen zaten we al volmondig ‘ja, man’ mee te praten.

 

De verblijven

Zo’n paradijselijk eiland als Jamaica vraagt natuurlijk om een paradijselijke accommodatie. Nou, die heb je er genoeg. Ik verbleef er in maar liefst twee: Sandals Royal Caribbean en Sandals South Coast. Twee vijfsterren all-inclusive resorts (en adult only!) en het was, zonder te overdrijven, echt de hemel op aarde. Eten op hoog niveau, zulke vriendelijke en behulpzame service en genoeg opties qua stranden en zwembaden. Het is even verleidelijk om helemaal dit resort niet af te komen en daarom heb ik ook één dagje gepland om lekker alles uit dat resort te halen. Massages, alle restaurants en natuurlijk niks doen bij het zwembad… Héérlijk.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Wieke Veenboer (@wiekeveenboer)

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer