Waarom is anti­conceptie de financiële verantwoordelijk­heid van de vrouw?

 

Mannen willen toch net zo goed geen vader worden tijdens een gezellig potje flikflooien…

 

Dit is een vraag die mij al jarenlang bezighoudt. Want ik vind het van de zotte. De kosten van de pil, een spiraal, of welke andere vorm van andere anticonceptie dan ook zijn torenhoog. En in de meeste gevallen wordt er alleen naar de vrouw gekeken om deze kosten op zich te nemen. Helemaal als die vrouw niet in een relatie zit. Maar wacht even, bij een potje flikflooien zijn toch twee mensen betrokken? Ik neem aan dat ze allebei net zo graag geen kind op de wereld willen zetten samen (of nog niet). Kweenie, best wel gek, of niet?

 

Gelukkig ben ik niet de enige. Liesbeth Rasker plaatste twee dagen geleden een tweet waarin ze zich afvroeg of ze de mannen met wie ze de afgelopen vijf jaar seks heeft gehad of met wie ze de komende vijf jaar seks gaat hebben een tikkie zal sturen voor het zetten van een spiraal. En binnen de kortste keren kreeg ze een vloed aan negatieve reacties. 

 

Gisteravond was ze daarom ook, samen met kamerlid Lilianne Ploumen, te zien bij Zomer met Art (RTL4). Daar bepleitten de twee vrouwen dat de pil én de spiraal weer in het basispakket terugkomen. Ook deelde Rasker de redenering achter haar controversiële tweet. Ze vindt dat mannen net zoveel verantwoordelijkheid moeten dragen voor anticonceptie als vrouwen. Dat komt niet alleen door de hoge kosten voor de vrouw, maar óók de effecten die het kan hebben op het lichaam van de vrouw. ‘Zo’n spiraaltje zetten, dat is niet lachen hoor. En met de pil stop je heel veel hormonen in je lijf.’ Ploumen sprong haar bij en vertelde dat ze vandaag een voorstel in de Tweede Kamer gaat doen om ervoor te zorgen dat anticonceptie weer terugkomt in het basispakket. Want dan hoeven we niet meer na te denken over die kosten. 

 

 

Ik wist overigens niet dat anticonceptie ooit vergoed werd. Voor 2004 werd dit dertig jaar lang vergoed! Waarom het werd geschrapt? Omdat veel Kamerleden vonden dat de vrouw hier zelf wel voor kon opdraaien. Nou jaaaaa. Ik vind het een apart verhaal. Ben oprecht ontzettend blij dat Liestbeth en Lilianne dit probleem aankaarten. Want even: het is toch gewoon ontzettend oneerlijk? 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn