Eén salade, twee dressings

 

Deze schud je zo uit je mouw en nieuw is ie ook niet, maar soms vergeet je ‘m gewoon en dat is zonde.

 

Salade van witlof met blauwe kaas en noten

 

Per persoon

Was 2 stronken witlof en snijd ze grof in de lengte
Brokkel er een lekkere blauwschimmelkaas over, bijvoorbeeld een Gorgonzola Dolce
Rooster een stuk of wat walnoten in een droge koekenpan en brokkel die over de lof en de kaas.

 

Serveer met een vinaigrette van

 

  • 1 eetlepel appelciderazijn 
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepeltje honing
  • peper en zout.

 

Of met een romige Franse dressing die je sowieso een keer moet proberen omdat ie bij heel veel salades zo goed smaakt:

 

Klop 2 eetlepels witte wijnazijn met 

 

  • 2 eetlepels walnotenolie (hazelnootolie kan ook wel)
  • 2 theelepeltjes gladde mosterd
  • 4 eetlepels goede olijfolie en 
  • 2 tot 3 eetlepels crème fraîche

 

Proef, breng op smaak met peper en zout uit de molen en voeg, als je dat nodig vindt, nog wat azijn of olie toe.

 

 

PS: Een betere tijd voor rosé komt er niet meer! Mijn favoriet – ook bij deze salade! – heet AIX en dat heeft er heus niet alleen mee te maken dat ik vorige week het tienjarig bestaan van dit merk mee mocht vieren! Cheers.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans